Kabeljauw en spek in ’t groen.
Nu de temperaturen langzaam maar zeker richting het vriespunt gaan, vinden de ovenschotels en (snelle) stoofpotjes meer en meer hun weg naar de tafel. Eén van mijn persoonlijke favorieten is perfect voor de wintermaanden, maar proeft toch zomers door de kervel en de venkel. Beide smaken wat naar anijs, dus onvermijdelijk waan je je wel even in het zuiden van Frankrijk op een petanquebaan.
Ingrediënten:
Stevige witte vis (kabeljauw, hondshaai, roodbaars, …)
Pancetta
Spruitjes
Erwten (diepgevroren)
Venkel
Kervel
Peultjes
250 ml groentebouillon
Lichte room
Bindmiddel
Venkelzaad
Peper en zout
Olijfolie
Snij de venkel in hapklare stukken. Verwijder de buitenste bladeren van de spruitjes en halveer ze.
Doe wat olijfolie in een pan, laat warm worden en stoof de venkel en de spruitjes aan. Voeg na een 5-tal minuten de peultjes en de erwtjes toe. Laat nog heel even meestoven en voeg dan 250 ml groentebouillon toe. Laat inkoken tot ongeveer de helft verdampt is.
Kruid de vis langs beide kanten en leg gewoon bovenop de groenten, sluit af met een deksel en laat nog 7 minuten mee garen op een halfhoog vuur.
Snij ondertussen de pancetta in kleine stukjes en bak krokant in een andere pan.
Open na 7 minuten het deksel van de pan met de vis en voeg de room en de kervel toe.
de kervel zal snel slinken als spinazie.
Voeg dan nog wat bindmiddel toe en laat even doorkoken.
Verdeel alles over een bord, doe er de pancetta en nog wat extra kervel bij en klaar.
Een hartverwarmend zomers stoofpotje dat klaar is in amper een half uur en bovendien ook nog eens belachelijk lekker is. Bovendien kun je ook naar hartenlust variëren met je groenten. Wat groene kool of spinazie erbij? Geen probleem. Zolang je het overwegend groen houdt en er zeker kervel en venkel bijdoet, zal je stoofpotje altijd goed smaken. Beloofd!
Enjoy!