Je eigen kruidentuin
Niets lekkerder dan een tomaat mozzarella met verse basilicum. Of een muntthee met verse munt. Of eender welk gerecht met verse kruiden. Daarom zou iedereen een klein kruidentuintje moeten hebben. Dat kan gewoon in de tuin. Heb je geen tuin, doe het dan op een terras. Heb je geen terras, doe het dan op een balkon. Heb je geen balkon, doe het dan voor een raam met veel licht. Heb je geen raam, dan wordt het wel moeilijk.
Maar aangezien de meeste mensen toch op zijn minst een raam hebben, zouden iedereen in staat moeten zijn om een eigen kruidentuin(tje) aan te leggen. Dat heb ik ook gedaan dit weekend nadat ik verse kruiden was gaan kopen bij Sanguisorba. Dit gezegd zijnde hier alvast mijn tip van de dag: koop nooit kruiden die je wilt planten in supermarkten. Deze kruiden zijn perfect om binnen de week te gebruiken, maar zijn eigenlijk niet geschikt om te planten en lang bij te houden. Dit komt omdat ze eigenlijk geforceerd gekweekt worden. Ze moeten op korte tijd zeer snel groeien waardoor de plant uitgeput geraakt en het langzaam begeeft.
Zorg dat je een soort van plan hebt voor je eraan begint. Het is niet heel moeilijk, maar er zijn toch een aantal zaken waar je best rekening mee kunt houden. Als je kiest voor een grote bak met verschillende kruiden, ga je best voor kruiden met dezelfde behoeftes. Zo heb ik een bak gemaakt met citroentijm, gewone tijm, marjolein, oregano en laurier. Allemaal zuiderse planten die graag veel zon en niet al te veel water moeten hebben. Deze planten staan nu al meer dan een jaar in deze bak en zien er nog altijd even gelukkig uit.
In een andere bak heb ik kruiden gezet die makkelijk zijn en het goed doen in de zon/halfschaduw. Deze mooie bak kocht ik trouwens in de Aveve. Ze hebben hem niet in elke Aveve. Ik kocht de mijne in de vestiging in Edegem voor €62 Meteen ook de laatste, maar ze hebben me wel beloofd dat er dinsdag een nieuwe lading arriveert. Dus wie ook zo’n bak wilt, je weet waar je moet zijn!
Belangrijk met kruiden die je buiten zet in een bak of in een pot, zorg ervoor dat het water altijd weg kan. Deze tafel heeft onderaan houten latjes, het water kan er dus doorsijpelen. Om te vermijden dat het zand er mee vandoor gaat, heb ik er eerst een worteldoek ingelegd. Dit laat enkel water door en houdt al het zand tegen.
Dit is het resultaat wanneer alles geplant is: verse munt, dille, bladpeterselie, bieslook, bonenkruid, basilicum en een steviaplant. Die laatste kan niet zo goed tegen de koude, dus even afwachten hoe die het gaat doen.
Of je nu kiest voor een grote bak, of allemaal aparte kleine potjes, of misschien zelfs voor een verticaal kruidenrekje, al die kruiden zorgen niet enkel voor een meerwaarde in je keuken, maar is ecologisch gezien ook top. Zo trekken al die geuren bijen en hommels aan die, als je nog andere groenten of bloemen in je tuin hebt staan, kunnen zorgen voor bestuiving.
Hier zijn enkele mooie voorbeelden van verticale kruidentuinen.
Goed, volgend weekend gaat het terug mooi weer worden. Niets dat jullie nu nog kan tegenhouden om ook je eigen kruidentuin in elkaar te steken. Als er iemand nog hulp of tips nodig heeft, je weet me maar te vinden!
Cheers,
R.