Interview met Kathleen Van den Berghe – Master of Wine
De kans is groot dat je voor het eerst over ‘Master of Wine’ of over Kathleen Van den Berghe hoort. Dat is je vergeven. Een Master of Wine is namelijk redelijk zeldzaam en zal je zelden tegen het lijf lopen. In België lopen er amper 3 rond. In de hele wereld zijn er slechts 425 mensen in geslaagd om Master of Wine te worden. Het is leren over wijn op een ander niveau. Vergelijk het gerust met de Olympische Spelen. De mensen die uiteindelijk Master Of Wine worden, zijn dezelfde soort mensen die goud halen op de Olympische spelen. Mensen met veel doorzettingsvermogen, een sterk hoofd en de nodige dosis talent. Kathleen is zo iemand. Zij werd enkele weken geleden de eerste Nederlandstalige, vrouwelijke Master of Wine.
Toen het nieuws bekend werd gemaakt dat Kathleen tot een select clubje was toegetreden, had ik de opportuniteit om ze even aan de lijn te krijgen en ze enkele vragen te mogen stellen. Zelf ben ik een grote liefhebber, wil ik graag meer weten over wijn en was ik vooral zeer benieuwd naar hoe zo’n traject richting het hoogste podium er exact uit ziet. Of het iets voor mij is, weet ik niet. Voorlopig hou ik het bij de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.
Voor we het over haar Olympisch traject hebben, keren we eerst even 15 jaar terug in de tijd. Dat was het moment dat Kathleen Château Minère in de appelatie Borgeuil kocht. Als voormalig consultant bij McKinsey en Company en met een diploma bouwkundig ingenieur op zak besloot ze om het over een andere boeg te gooien en gaat ze op haar eigen wijndomein aan de slag met biologische en biodynamische wijnproductie. In 2016 kocht Kathleen ook het Château de Suronde in de prestigieuze Quarts de Chaume Grand Cru appellatie. Maar dat was niet voldoende om haar honger naar kennis te stillen.

“De Master of Wine opleiding was voor mij een logische opleiding en een logische volgende stap op mijn pad. Ik ben iemand die houdt van studeren en van kennis op doen. Ik wil altijd meer weten, dieper graven. Na eerder al opleidingen te hebben gevolgd bij Syntra en alle levels van WSET te hebben doorlopen, waren de fundamenten aanwezig om me te wagen aan Master of Wine.” vertelt Katleen. “Het ingangsexamen was geen probleem. Het vervolg een ander paar mouwen. Om Master of Wine te worden, moeten kandidaten immers slagen voor een uitzonderlijk moeilijk examen bestaande uit drie onderdelen: vijf diepgaande theorie-examens over alle facetten van wijn (van viticultuur tot marketing), drie blinde proeverijen waarin wijnen tot in de kleinste details geanalyseerd worden, en een academisch research paper dat een innovatieve bijdrage levert aan de wijnindustrie. Voor onderdeel 1 was ik meteen geslaagd en de theorie van onderdeel 2 was ook niet meteen een probleem. Ook het blind proeven ging redelijk goed maar daar mistte ik enkele punten om meteen te slagen. En dan kwam corona. Gedurende 18 maanden waren er alleen online proefsessies en zelfstudie. Dat gaf me te veel ruimte om in mijn hoofd te zitten, wat leidde tot twijfels en onzekerheden. En tot slechtere resultaten. Geen ideale basis om een examen blind proeven op het niveau van Master of Wine met succes te volbrengen.”
Toch slaagde Kathleen voor de volgende ronde en moest ‘enkel’ nog de thesis geschreven worden. Iets waar Kathleen eigenlijk naar uitkeek. Haar research paper, waarin ze verschillende methoden onderzoekt om haloanisolen – beter bekend als ‘kurksmaak’ – uit wijn te verwijderen, weerspiegelt haar streven naar perfectie en foutloze wijnproductie. “Wijn moet zuiver en elegant zijn. Ik ben geobsedeerd door kwaliteit, en dat zie je in elke fles die we maken,” zegt ze. In haar onderzoek werpt ze nieuw licht op de oorsprong en preventie van deze veelvoorkomende fout in wijnen. Ze stelt voor de term ‘kurksmaak’ te vervangen door ‘halo taint’, een nauwkeurigere en bredere benaming. Met haar inzichten wil ze de bewustwording vergroten en de kwaliteit binnen de wijnindustrie verder verbeteren. Een Master of Wine word je niet om daarna aan je chateau te zitten met een glaasje tot het einde der dagen. Een Master of Wine wil op zijn minst een kalksteentje verleggen in deze boeiende wijnwereld. Ook Kathleen.

‘Veel mensen vragen me: Wat nu? Wat is het volgende? Nu denk ik dat ik in een volgende fase ben beland. Ik leerde tijdens mijn opleiding om mijn ego los te laten en mijn eigen waarde niet te verbinden met het examen. Ook liet ik me actief coachen en zocht ik naar manieren om mezelf in een mindset te krijgen die me toeliet optimaal te presteren. In die volgende fase wil ik misschien wel meer die coachende rol op mij nemen. Binnen de wijnwereld maar ook daarbuiten. Mensen in optimale, mentale conditie aan iets laten starten. Met de juiste mindset en drive om te bereiken wat je wil bereiken. Noem het personal development als je wil. Ik ben het zelf nog wat aan het uitzoeken maar ik denk dat het mij wel zou liggen.
Daarnaast wil ik ook de Loire-wijnregio nog sterker op de kaart zetten. De Loire is een van de meest veelzijdige wijnregio’s ter wereld, met een ongelooflijke diversiteit aan stijlen, van strak droog wit tot verfijnde schuimwijnen en elegante rode wijnen. Toch is de regio nog niet altijd even bekend bij het brede publiek. Daar wil ik verandering in brengen. En tot slot wil ik komaf maken met wijn die vaker en vaker in de media wordt afgeschilderd als een soort vijand. Wijn is een product waar veel liefde, talent en ambacht in zit. Wijn is er voor iedereen. Niet om liters van te drinken maar om van te genieten. Minder wijn maar betere wijn.’

Tot slot wou ik nog heel graag weten wat de eerste wijn was die ze dronk nadat ze te horen kreeg dat ze Master of Wine was geworden. ‘Toen ik het fijne nieuws kreeg, zat ik met mijn familie in Lapland. Daar is het niet altijd even gemakkelijk om aan wijn te geraken maar die avond zaten we op restaurant en besloten we om een fles te bestellen. Een fles cinsault uit Chili (Ik hou nogal van druiven die niet alledaags zijn) met de naam ‘Tenaz’. Dit deed me meteen denken aan ’tenace’, Frans voor volhoudend. Dat was voor mij een mooi symbolisch moment. De fles heb ik meegenomen uit Lapland en staat nu op mijn bureau als reminder aan de voorbije jaren.’
Wat maakt Master of Wine zo moeilijk?
Voor wijnliefhebbers en professionals is de Wine & Spirit Education Trust (WSET) misschien de meest bekende en gerespecteerde opleidingsroute. Maar wie verder wil gaan en zich écht wil meten met de absolute top, komt uit bij de prestigieuze Master of Wine (MW)-titel. Waarom is deze zo veel moeilijker dan WSET?
Deze prestigieuze titel getuigt van uitzonderlijke expertise in alle facetten van de wijnsector, van de wijngaard tot de vinificatie, en van sensorische analyse tot wijnmarketing. Master of Wine worden is geen gemakkelijke opgave: kandidaten moeten slagen voor bijzonder veeleisende theoretische examens, complexe blinde proeverijen ondergaan en een academisch onderzoeksverslag schrijven over een innovatief onderwerp in de wijnindustrie. Elke stap in het programma is een uitdaging, maar wie slaagt, wordt lid van een exclusieve kring van wereldwijd gerenommeerde professionals

Website: www.chateaudeminiere.com
Instagram: @chateaudeminiere
Website: www.chateaudesuronde.com
Instagram: @chateaudesuronde
PS: Wil je meer culinair nieuws, tips and tricks en hotspots recht in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan hier in!