In de keuken

Hummus van Belgische witte asperges

Vorige week werden de eerste Belgische witte asperges verkocht bij veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Traditiegetrouw wordt de verkoop van deze primeurasperges gekoppeld aan een goed doel. Schoon. Maar al even schoon is de start van het nieuwe seizoen. Langzaam maar zeker zullen de winkelrekken zich vullen met witte asperges. In februari en maart nog gematigd om dan in april en mei met duizenden op onze borden terecht te komen. Witte asperges staan in mijn top 3 van favoriete groenten. Asperges op Vlaamse wijze is dé klassieker die iedereen wel kent en ook regelmatig eens klaar durft te maken. Maar je kunt met deze voorjaarstoppers verschillende richtingen uit. Vorig jaar grilde ik ze op de barbecue met wat kappertjes. Dit jaar heb ik een hummus van Belgische witte asperges gemaakt. Ideaal als hapje of als bijgerecht. makkelijk en snel klaar.

Ingrediënten voor 4 personen als bijgerecht of hapje

  • 225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik)
  • 2 el tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • 50 gr geklaarde boter
  • Currypoeder
  • Zout
  • 6 dikke, witte asperges
  • Postelein (om af te werken)

Begin met de asperges voorzichtig te schillen met een dunschiller. Doe dit van de kop naar het poepke. Snij het houterige poepje eraf. Leg de asperges in koud water met een snuifje zout en breng het water op een matig vuur aan de kook. Zet zodra het water stevig kookt het vuur uit en laat enkele minuten staan. Prik af en toe met een mes in het uiteinde van de asperge om te checken of ze gaar zijn. Wanneer ze nog net niet gaar zijn vervang je het hete water door ijskoud water en laat je ze aan de kant staan zodat de garing stopt.
Doe ondertussen de kikkererwten, de tahin, het citroensap, de knoflook, de geklaarde boter en een snuifje zout en currypoeder in de blender. (Wees voorzichtig met de citroen. Begin met een beetje sap en voeg naar smaak wat extra toe) Snij 3 van de 6 gekookte asperges in stukken en doe mee in de blender. Zet op de stevigste stand en mix tot een gladde hummus.
Verhit een grillpan en gril de asperges kort. Kruid met peper en zout.
Doe de hummus in een mooie kom. Snij de gegrilde asperges in twee en dresseer ze op de hummus. Werk af met een scheutje olijfolie, sesamzaadjes, wat currypoeder en de postelein. Zet op tafel met wat flatbread.
Enjoy onze Belgische trots in een Libanees jasje! Hummus van Belgische witte asperges.