De Moestuin

Hoe voed ik mijn kind gezond op?

Zelf ben ik al een aantal jaar bewust bezig met gezonde voeding. Soms iets té bewust als ik mijn omgeving moet geloven. Zo durf ik al eens spinazie in mijn smoothie steken, rode bonen in een dessert of  havermoutcakes maken zonder suiker. Pas op, allemaal heel erg lekker en ook allemaal heel erg bewust. Voorlopig berokken ik er mensen geen last mee. Enkel rologen en lachrimpels.

Maar daar gaat nu verandering in komen. Sinds enkele maanden eet mijn dochter namelijk vaste voeding. Leuk voor mij, leuk voor haar. Maar ook wel niet de makkelijkste taak. Hoe laat ik ze gevarieerd eten? Wat is er gezond? Wat niet? Is babyvoeding uit potjes wel oké? Plots word je als ouder geconfronteerd met een heleboel dingen inzake voeding waar je nooit bij stilstond.
Maar dat vind ik nu net enorm interessant. Al moet ik zeggen dat ik dikwijls door het bos de bomen niet meer zie. Er wordt zoveel gezegd: Brood is niet goed, zuivelproducten mijd je best, elke dag xxx gram groenten en fruit,… En ga zo maar door.

screen-shot-2016-09-12-at-11-49-05

Persoonlijk snap ik wel dat we de laatste tijd worden gebombardeerd met goede adviezen. Kijk maar eens rond je. Ik heb zelf meer en meer het gevoel dat kinderen dikker worden. Dat ze er ongezonder uitzien en fysiek moeilijker mee kunnen. Een bevriend LO leerkracht bevestigde mij onlangs dat kinderen steeds minder fit zijn. En laten we eerlijk zijn, dat komt toch grotendeels door de opvoeding. (tenzij een kind ziek is of slechte genen erft uiteraard )Het is allemaal heel gemakkelijk een kind grootbrengen. Snel een boterham met choco, raprap een koek als het daarom zaagt en dan voor de TV of op de tablet. Ik heb het er moeilijk mee als ik dat zie. Al geef ik grif toe dat ik mijn dochter wanneer ze een minder momentje heeft ook wel eens voor de TV durf te zetten. Maar ik snap het ook wel. Steeds minder en minder tijd om moeite in gezondere alternatieven te steken.

screen-shot-2016-09-12-at-11-48-46

Uiteindelijk ben ik van mening dat alles kan en mag, maar met mate.
De reden dat ik dit alles hier schrijf is omdat er vorige week een nieuwe campagne de wereld werd ingestuurd over het gezond opvoeden van je kind. Niet enkel op vlak van voeding, maar ook op vlak van beweging, drugs, alcohol, gamen,… Behoorlijk interessant. Zeker als je je een beetje bewust wilt worden van hoe je je kind goed opvoed.
Bij die campagne hoort trouwens een geweldige hit van Tom helsen die bovendien best plezant geïllustreerd is.

Ten slot geef ik graag mijn ultieme opvoedtip mee: Leg een moestuin aan! gene zever. Ik geloof echt dat kinderen meer groenten eten wanneer ze weten waar ze vandaan komen en nog meer wanneer ze zelf mee een zaadje hebben grootgebracht tot een plantje. Bovendien hebben ze zo ook weer extra beweging en worden ze zich meer bewust van alles wat er zich afspeelt in de voedingsindustrie. Een win-win-win-situatie.

Check zeker ook nog andere tips and tricks op gezondopvoeden.be

Cheers,
R.

PS: ik werd niet betaald om dit te schrijven en ik heb zelf ook niet meegewerkt aan de campagne. Deze post werd louter geschreven in het belang van de kinderen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *