De Moestuin, Hapjes

Hoe tuinieren je happy maakt

Tuinieren maakt je gelukkig. Het enige wat je moet doen is je handen vies laten worden en je eigen voedsel oogsten.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tuinieren je blij kan maken en helpt tegen depressie. Het is een vrij wetenschappelijk verhaal, maar uiteindelijk gaat het om twee gelukshormonen: serotonine en dopamine.

Je handen vies laten worden in de tuin is gezond! Dit kan namelijk de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhogen. Contact met aarde en een bacterie die daarin voorkomt stimuleert de aanmaak van dit stofje. Dat is fijn, want dit is een gelukshormoon – gebrek aan dit hormoon veroorzaakt depressie. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je immuunsysteem. Lekker de tuin in dus.

Zelf je groenten en fruit oogsten maakt gelukkig. Dat komt waarschijnlijk voort uit ons verre verleden als jagers en verzamelaars. Vind je je eigen eten, dan wordt er dopamine aangemaakt in het “belonings”-centrum van de hersenen. Zelfs als je alleen al een besje ziet groeien krijg je een gelukkig gevoel – en van het zelf plukken al helemaal!

Wees dus niet bang om vieze handen te krijgen. Tuinieren en wroeten in de grond zijn namelijk gezond en maken je gelukkig.

The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just the body, but the soul.”
– Alfred Austin