In de keuken

Hoe maak je de perfecte frittata?

Frittata is een gerecht dat er boenk op zit of er boenk onder. Of je maakt de perfecte, luchtige custard-achtige frittata of je maakt een smakeloze omelet met de textuur en het uitzicht van een iets te veel gebruikte spons. Er is geen gulden middenweg. Als je een perfecte frittata maakt, dan heb je meteen ook het ultieme gerecht: het is goedkoop, convenient want je gebruikt er je restjes mee op en bovendien telt het als ontbijt, lunch of avondeten. Nu goed, hoe vermijd je de spons en hoe maak je de perfecte frittata? Het is erop of eronder, nu of nooit we hebben zoveel restjes al weggegooid. Aangezien alles wat Pommelien Thijs aanraakt goud wordt, beloof ik hetzelfde voor deze frittata na het lezen van volgende tips.

Ga voor gietijzer

Als ik 2 potten of pannen mocht kiezen om mee te nemen naar een afgelegen eiland zouden het zonder enige twijfel een Le Creuset pot zijn en een ‘Cast iron skillet’. Oftewel een gietijzeren koekenpan. Een loodzwaar ding maar alles wat je er in bereidt, smaakt beter. Ook een frittata. Als je zo’n pan hebt, niet twijfelen en gebruik deze om mee aan de slag te gaan. Je hebt iets nodig dat de hitte enorm goed geleid en ovenproof is. Daardoor krijg je rondom rond een krokante korst maar blijft je ei aan de binnenkant nog perfect ‘moist’. Maakt de grootte iets uit. Ja en nee. Een frittata van 12 eieren gaat best in een pan van 24 cm diameter. Kleiner of groter kan ook maar dan moet je er iets meer aandacht aan besteden tijdens het bakproces. Wie op zoek is naar een topexemplaar, ik heb er één van Lodge en het doet perfect wat het moet doen.

Make it creamy

Weinig dingen die beter gebruikt kunnen worden om in de vuilbak te gooien dan een frittata met een cispy buitenkant en een volledig droge binnenkant. Je wilt een custard-achtige substantie. Vast maar nog ietwat vochtig met een buitenkant die wat blijft plakken aan de pan. Dat lukt niet met enkel eieren, daar heb je wat zuivel voor nodig en dan liefst van al de vette versie. Met de zuivel kan je variëren. Melk, room, yoghurt of zelfs zure room zijn perfecte begeleiders voor die extra vochtige structuur. Let wel op, er bestaat zoiets als de perfecte ratio voor de perfecte frittata. Reken 125 ml per 12 eieren.

Red de restjes voor de perfecte frittata

Een frittata is gemaakt om restjes op te maken. En restjes is dan ook het enige dat je ervoor zou mogen gebruiken. Wat spek over van het ontbijt, restje gekookte aardappels, erwten, pompoen of kool. Het kan allemaal in de frittata. Wat moet je vermijden? Zaken die niet klaargemaakt zijn en nog vocht af kunnen geven: courgette, tomaatjes, champignons,… Het is al te gek om deze speciaal daarvoor klaar te maken. Zijn er restjes? Frittata! Wil je graag een frittata maken? Kook dan de dag ervoor wat te veel zodat je restjes hebt. Win-win. Minder werk, minder waste. Iedereen gelukkig.

Goud = goud

Wanneer je al die restjes bij elkaar hebt gekapt in een gietijzeren pan samen met de eieren en een vetvolte zuivelcomponent erbij, begint de enige moeilijk stap van een perfecte frittata: het bakproces. Je frittata staat in een oven van 180°C maar er zijn te veel variabelen om er een exacte tijd op te zetten: de kwaliteit van de oven, de diameter van je pan, hoeveel eieren heb je gebruikt,… al deze zaken hebben invloed op het resultaat. Ergens tussen de 20 en 30 minuten duurt het voor je frittata klaar is. Maar hier is wel het advies dat een gouden bovenkant ook voor een gouden resultaat zorgt. Wanneer de bovenkant bruin kleurt, is je frittata naar alle waarschijnlijkheid al te ver. Mik op een custard-achtige substantie naar het midden toe. Zorg voor wat gewobbel. Laat de frittata dansen. En vooral: haal enkele minuten voor je denkt dat deze klaar is al uit de oven. Better safe than spons.

Recept voor de perfecte frittata:

 • 12 eieren
 • 125 ml volle room
 • Restje butternut, gekruid en volledig gegaard in de oven.
 • Restje boerenkool, aangestoofd met look en gekruid met peper en zout
 • Parmezaanse kaas
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Zo maak je het:

 1. Verwarm alvast een oven voor op 180°C. Zet ook de gietijzeren pot op een middelhoog vuur.
 2. Breek de eieren in een grote kom en doe hier de room bij. Kruid stevig met peper en zout. Maar echt stevig. Met een snuifje kom je er niet. klop alles los tot een mooi geheel.
 3. Doe de olijfolie in de hete pan en doe er de boerenkool in. Giet het eimengsel erover en leg de butternut bij in de pan. Zet meteen in de oven voor 15 minuten.
 4. Haal de pan na 15 minuten uit de oven en rasp er royaal parmezaan over. Zet nog 5 à 10 minuten in de oven en hou rekening met de laatste tip hierboven.
 5. Haal uit de oven. Als alles goed is gegaan, is de onderkant en de zijkant lichtjes ‘aangekoekt’ en is de frittata in het midden nog wobbly. Rasp er nog wat extra parmezaan over en dien op met een slaatje of wat geroosterd brood.
Hoe maak je de perfecte frittata?

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je hier in!