De Moestuin

Hoe groot moet je moestuin zijn om er van te kunnen leven?

Dat heb ik me al dikwijls afgevraagd. Hoeveel grond moet je hebben om zelfvoorzienend te zijn? Zolang het natuurlijk enkel over groenten en fruit gaat. Want als je een steak of ribbetjes wilt eten of je eigen brood wilt bakken met verse granen, heb je natuurlijk wel een pak meer grond nodig.

Nu wat blijkt, je hebt eigenlijk opvallend weinig grond nodig om er van te kunnen leven blijkt uit een recent onderzoek.

image

Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2

Groenten en fruit bestaan voornamelijk uit water, waardoor je al snel hoge opbrengsten per vierkante meter haalt. Nadeel van zelfvoorzienendheid is dat je altijd de groenten van het seizoen moet eten. Dus geen tomaten in de winter  – tenzij je een serre hebt. Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, moet elk mens zo’n 400 gram groenten en fruit per dag eten.

Dat komt neer op rond de 150 kg per persoon per jaar. De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als je dus twee keer per jaar groenten teelt en dit brengt  gemiddeld twee kilo op per vierkante meter, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon.

image

Wat is nu het lastigste?

Niet elke oogst lukt even goed, dus er op rekenen doe je beter niet. Ook heb je een betere oogst in de zomer dan in de winter (kijk maar naar mijn laatste foto’s). Ik krijg het zelf allemaal niet meer op, heb al van alles ingemaakt en de diepvriezer steekt vol met soep.

image

Plus je hebt de nodige ervaring nodig om zo’n project tot een goed einde te brengen. Zeker in de winter.
Dit is absoluut een moment waar ik niet naar uitkijk. Ergens eind november gaat het zeer kalm worden in de tuin en moestuin. Dan wordt het hopen op een zachte winter om er snel weer in te vliegen voor volgend jaar.

Cheers,
R.