De Moestuin, In de keuken

Hoe groenten inmaken?

Te veel groenten. Een luxe langs de ene kant, een last langs de andere.
Ze zijn rijp en moeten geplukt worden, anders zijn ze niet meer lekker. Een groot deel krijg ik wel kwijt aan mensen die graag eten en op zoek zijn naar betere groenten dan die in de supermarkt. Vooral mijn tomaten doen het erg goed. Terecht ook wel want de coeur de boeufs doen hun reputatie alle eer aan. Weinig pitten, veel vlees en nog meer smaak. Heerlijk.

Screen Shot 2015-08-09 at 12.35.54

Het deel dat ik minder makkelijk kwijt geraak aan de mensen zijn de ietwat meer doorsnee groenten. Koolrabi, bloemkool, gele courgette, worteltjes. Nu geen probleem. Soep is één oplossing. Tot je diepvriezer vol zit uiteraard. Inmaken is een tweede oplossing. Ik heb nog ingemaakte augurken van vorig jaar staan, dus dat werkt best goed. Dit jaar dacht ik het opnieuw te proberen met mijn overschotten. Dit keer wat meer experimenteren ook.

Wat heb je nodig?

– Verschillende soorten groenten.
Ik koos voor koolrabi, bloemkool, gele courgette, wortel en Parijse wortel.
– Azijn 7% of eender welke andere azijn eigenlijk
– Suiker (220 g per 500 ml azijn)
– Roze en zwarte peperbollen
– Venkelzaad
– Verse kruiden
– Gember

Steriliseer de bokalen.Laat ze enkele minuten koken in water.

Maak de groenten schoon, snij in hapklare stukken en stop ze in de bokaal.
Stop er ook de kruiden bij. Ik koos voor bonenkruid, rozemarijn, curry, laurier en gember. Steeds verschillend per potje.

Doe de azijn, suiker, het venkelzaad en de pepers in een steelpan en breng aan de kook.
Wat je ook kan doen is hier wat water aan toevoegen, zo worden de groenten minder zuur.
Ik heb ze wel graag zuur, dus geen water hier.

Giet dan de kokende vloeistof over de groenten tot aan de rand en sluit hem goed. Heb je een draaidop, laat dan omgekeerd afkoelen.

Plaats daarna de bokalen op een mooie zonnige plek in je tuin en neem een foto.

Screen Shot 2015-08-09 at 12.36.36

Screen Shot 2015-08-09 at 12.37.15

 

De groenten zijn meerdere maanden houdbaar op een droge, donkere plek. Lekker bij het aperitief of bij een blokje kaas.

Enjoy!
R.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *