De Moestuin, Hapjes

Het moestuinseizoen is officieel geopend!

Het einde van januari komt dichterbij en dat is voor iedereen met een moestuin hét teken om in actie te schieten. Ook ik ben al enkele weken aan het aftellen naar dit moment. En ja, waarschijnlijk gaat het nog vriezen en zullen niet alle plantjes die nu al voorgezaaid worden het halen, maar dat gaat me niet tegenhouden!

Door het zachte weer de voorbije maanden heb ik het geluk gehad dat er nog enkele groenten mooi bleven doorgroeien. En daar pluk ik nu letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

Kijk maar eens naar deze mooie raapjes, spinazie, broccoli en spruitjes. Allemaal vorig jaar gezaaid en vandaag geoogst!

image

image

image

Aangezien het moestuinseizoen vandaag opnieuw geopend is (voor mij dan toch), heb ik de eerste nieuwe groenten al voorgezaaid. Maar met wat kan je dan al zo vroeg starten? Want er is uiteraard nog veel kans op vorst.

Wel er zijn een aantal planten, vooral peulvruchten, die best wel wat vorst kunnen verdragen. Zo heb ik vandaag 8 fijne tuinbonen geplant en 24 dopererwtplantjes.
Moeilijk is dat allemaal niet.

Als eerste stap laat je best je bonen en erwten een nachtje voorweken in lauw water. Dit zorgt ervoor dat het vliesje rond de boon wat  zachter wordt en dus sneller kan ontkiemen.

image

De volgende stap is zo mogelijk nog simpeler. Wat potgrond in een potje, de boon en erwt telkens 3 maal hun eigen grootte diep in de potgrond duwen en afdekken met zand.

image

image

En als laatste stap geef je ze best goed veel water. Zo krijgen ze een kickstart! Best is dat je de bonen en erwten laat ontkiemen op kamertemperatuur. Dat duurt een aantal weken. Zoek dus een vrij plekje op een vensterbank of in de buurt van een raam. Moest je eventueel een serre hebben: perfect!

Zoals jullie al konden lezen, heb ik 24 doperwtenplantjes. Per ongeluk eigenlijk wat te veel geplant. Als er dus iemand zo’n plantje wilt, aarzel dan niet om iets te laten weten. Jullie mogen het gratis en voor niets komen afhalen!

Cheers,
R.