Hapje, Kaas

Hartige kaassoesjes

Hartige kaassoesjes zijn niet zo heel moeilijk om te maken. Het vergt wat armspieren en een goede oven maar voor de rest is er eigenlijk niet heel veel aan. De basis is een soezendeeg waar je een kaas naar keuze aan toevoegt. De geschiedenis van gougères gaat terug tot de 16e eeuw in de regio Bourgogne in Frankrijk. De naam “gougeres” is afgeleid van de oude Franse term “gouge” die “holte” of “cavité” betekent, wat verwijst naar de holte in het midden van elk taartje. Het soezendeeg wordt in een oven gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. De binnenkant van de gougères blijft echter zacht en luchtig, waardoor ze een perfecte balans hebben tussen knapperigheid en zachtheid. Het oorspronkelijke recept is afkomstig uit Frankrijk en meebepaald uit de Bourgogne. Daar eten ze de hartige kaassoesjes koud als aperitief bij een lekker glas witte wijn. Na grondig de koude en warme versie met elkaar te vergelijken, kan ik maar een ding zeggen: eet ze warm. Dan zijn ze zoals ze moeten zijn. Licht, luchtig en toch een beetje krokant.

De enige vraag die je je wel moet stellen is de volgende: welke kaas ga ik gebruiken in de hartige kaassoesjes? Gruyère is de meest traditionele keuze. Comté de iets stevigere keuze. Ik ging echt voor een Italiaanse variant. Eentje met veel Pecorino en grof gemalen zwarte peper. ‘Cacio e Pepe’ hoor ik de kenners meteen al denken. Klopt exact. Veel pit, veel power en toch licht en luchtig. Het perfecte aperitief. Of hapje in de zetel. Of bijgerecht. Of tussengerecht. Of…

Zo maak je hartige kaassoesjes

Ingrediënten voor 16 stuks

 • 50 gr boter
 • 50 gr melk
 • 50 gr water
 • 50 gr bloem
 • 2-3 eieren
 • 70 gr Pecorino (fijn geraspt)
 • Zout
 • Grof gemalen zwarte peper
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Verwarm de boter, de melk en het water in een steelpan. Voeg de bloem en een snuifje zout tot en roer het geheel glad met een garde. Laat de bloem goed gaar worden. Het geheel gaat een stevige bal worden dus spaar je armspieren nog even.
 3. Haal de pan van het vuur en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Je zal zien dat het mengsel de eieren langzaam opneemt. Voeg de geraspte Pecorino toe en meng door elkaar.
 4. Doe het kaasmengsel in een spuitzak. Spuit hiermee de soesjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes. Bevochtig je vinger met wat water en strijk de soesjes bovenaan glad.
 5. Doe er wat fijngeraspte kaas over en een stevige draai van de pepermolen.
 6. Bak de gougères in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin. Hou ze goed in de gaten. Beter iets langer dan te kort. Want dan bestaat de kans dat ze inzakken.

Ik koos nu voor Pecorino maar elke stevig afsmakende kaas kan dienen voor een hartig kaassoepje. Probeer zeker eens een Belgische topkaas als Old Groendal. Daar kan je zeker niet mis mee gaan. Ook een oude Comté is een goede optie. Als is dat dan misschien weer zonde om te verwerken in een soesje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *