De Moestuin

Haal extra Vitaminis in huis

Normaal, ik zeg echt wel normaal, ben ik niet te vinden voor acties waarbij je dingen moet verzamelen, plakken, drie maanden bijhouden, bonuspunten, en al dat soort truut… om uiteindelijk alles kwijt te spelen of te beseffen dat je aan het sparen bent voor een pan die niet beter is dan de pan van Piet Huysentruyt die al in de kast staat.
Maar deze actie vind ik tof. Het maakt me zelfs een beetje blij. En dat is toch al van de MiniMoestuintjes van Albert Heyn geleden. Het is natuurlijk niet toevallig dat er hier ook weer groenten centraal staan.
Ik heb het over de Vitaminis bij Delhaize.
Bij aankoop van €20 of een deelnemend product krijg je een zakje stickers en 1 spaarzegel waarmee je kan sparen voor een knuffel in de vorm van een groente.

I know. Op het eerste zicht lijkt het niet veel te verschillen van andere klassieke spaaracties. Maar wanneer je het stickerboek opent, merk je wel meteen dat het veel meer is dan dat.
Het album zit vol met weetjes over groenten en fruit. Het heeft een hoofdstuk over hoe je een moestuin kunt starten, over dieren in de moestuin, over zelf een serre maken, over wilde eetbare planten, over waarom groenten en fruit zo goed zijn en voor energie en vitaminen zorgen.En dat vind ik interessant. Want kinderen krijgen zo’n zaken nergens mee. Of de ouders moesten er zelf al in geïnteresseerd zijn. Of een iets te ijverige schooljuf of meester neemt het op in het leerplan.
Om maar te zeggen: mijn eigen 2-jarige dochter kent 85 animatiefiguurtjes,  50 dieren, kan van 30 ervan het geluid nadoen en zegt al beleefd ‘pardon’ als ze een boertje of scheetje laat. Maar 5 verschillende groenten benoemen. Moeilijk. En dat terwijl ik er wel mee bezig ben.

Daarom dat ik zo’n grote fan ben van dit soort acties. Het maakt kinderen meer bewust van waar hun eten vandaan komt. En in al mijn naïviteit denk ik dat bewuste kinderen ook opgroeien tot bewuste volwassen mensen die ecologisch verantwoorde keuzes maken.
Wist je bijvoorbeeld al dat meer dan de helft van de volwassen mensen niet weet hoe spruitjes groeien?
Ik wou dat het een grap was, maar veel mensen weten dat dus echt niet. Moest je het niet weten, dan heb ik hier een mooie foto.

Ze groeien dus aan de stengel, heel dicht ertegen. Als honderden kleine kooltjes. Mooi hé?
In elk geval, ooit ga ik een moestuinboek maken voor kinderen. Om hen alvast warm te maken voor groentjes en het grootste probleem van ouders ‘Eih, witloof’ van de baan te helpen.

Uitgeverijen mogen me vanaf nu beginnen spammen met deals. illustratoren ook.

Cheers,
R.