De Moestuin

Groente van de week: Rucola

Rucola, ook wel raketsla of notenbladsla genoemd. Een van oorsprong zuiderse groente die al sinds de middeleeuwen geteeld wordt in het Middellandse Zeegebied.

rucola-1

Met het succes van de Italiaanse keuken in België heeft ook deze groente een plek gekregen in ons rijke culinaire bestaan. De smalle, donkergroene blaadjes met getande rand hebben een rijk aroma en een erg aparte smaak, met zowel een pikante toets die doet denken aan radijs als een heerlijke notensmaak. Vandaar ook de benaming notensla.

Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Het is gemakkelijk, heeft een lekkere smaak en je hebt er bijna het hele jaar profijt van!

Rucola in de tuin

Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter. Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit is om kruisbestuiving te voorkomen.

Hoewel rucola niet van te warme temperaturen houdt, overleeft dit gewas vaak ook niet de strenge vorstperiodes. Zachte winters vindt rucola geen probleem. Je kunt dan zelfs in de winter en in het voorjaar oogsten.

Oogsten

Zodra de rucolablaadjes ongeveer 10 cm lang zijn, kun je ze oogsten door ze bij de grond af te snijden. Twee weken na het zaaien is het meestal al zover. Even wassen en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. Wacht overigens niet te lang met oogsten, anders schiet de rucola door en is hij niet meer lekker.

rucola

Wat je dan natuurlijk nog wel kunt eten zijn de bloemetjes. Die zijn perfect eetbaar en geven je gerechten een mooie toets. Ik laat zelfs elk jaar speciaal een paar rucolaplanten doorschieten zodat ze in bloei komen te staan en ik wat zaadjes kan recupereren.

Dus voor iedereen die snel een lekker resultaat wilt en daarvoor ook geen moeite wilt doen, begin met rucola te zaaien. Een beetje zuiden in België. Heerlijk!

Wil je graag zelf rucola kweken? Bestel dan gerust mijn Little Italy pakketje. Hier vind je de speciale dragons tongue rucola. Lekker pittig met een leuke rode rand!

Cheers,
R.