De Moestuin

Groente van de week: Rabarber

Hoera lente!
En bij lente hoort rabarber, want dat is één van de eerste groenten die je kan oogsten in je moestuin. Ofwel ben je voorstander ofwel ben je tegenstander van deze ietwat zure groente. Ik ben een enorme voorstander. Als klein jongetje ging ik regelmatig naar mijn grootouders en daar at ik mij ziek aan rabarber. Maar goed, deze groente is zolang je er met mate van eet best wel gezond.

foto 5

Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Rabarber reinigt de lever en werkt dus ook goed bij geelzucht. Vanwege veel vezels heeft rabarber ook voordelen voor de spijsvertering en de darmwerking.

“Elk voordeel eb zijn nadeel” zei wijlen jeugdheld Johan Cruyff ooit in omgekeerde volgorde. Zo ook rabarber. Rabarber bevat oxaalzuur en dat is eigenlijk een giftige stof. Daarom dat je de bladeren nooit mag eten, en de stengels met mate. Om een groot gedeelte aan oxaalzuur te verwijderen kun je de schil verwijderen of de rabarber koken.

original

Het is ook oxaalzuur dat zorgt voor de zure smaak.
Best oogst je de stengels dus jong zodat je ze niet hoeft te schillen en ze nog zoeter van smaak zijn. Wil je ze nog zoeter? Dan kun je ze altijd afdekken met een pot/emmer die amper licht doorlaat. Hierdoor ‘forceer’ je je plant om naar de zon toe te groeien en zal hij dus een mooiere, roze steel aanmaken en minder blad. En bijgevolg dus een zoetere steel.

Teel je rabarber vooral zelf

Een rabarber is écht een makkelijke plant om in je tuin te halen. Eens hij zijn plekje heeft gevonden, kun je er makkelijk 15 jaar van eten. Zaaien is hier eigenlijk niet aan te raden aangezien je in de winkels voldoende plantjes kunt vinden die klaar zijn om de grond in te gaan. Als je begint met een klein plantje, mag je wel het eerste jaar niet oogsten. dan moet je hem de tijd geven om uit te groeien tot een groot exemplaar.
Een manier om sneller te oogsten is op zoek te gaan naar iemand met een rabarberplant en vragen of hij die wilt ‘scheuren’. Of een stuk lostrekken. Geen zorgen, een volwassen plant overleeft dit met het grootste gemak.

Er zijn wel enkele regels: plant je rabarber altijd in een kuil die 2 maal zo groot is. Plaats hem erin en vul op met zachte potgrond. Daarna bemest je hem twee maal per jaar en geef je hem in droge periodes voldoende water extra.Voldoende water, voeding en licht. Meer vraagt hij niet.

Screen Shot 2016-03-31 at 18.33.44

Oogsten doe je het best met de hand. Neem de grootste stengels eruit en draai een kwartslag. Gebruik zeker geen mes, zo kwets je de plant. Oogst maximum de helft van je plant. Traditioneel wordt er ook niet meer geoogst van de rabarber na 21 juni. Anders heeft hij onvoldoende reserves om de winter te overleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *