Groente van de week: de sluimerwt
Een nieuwe categorie op de blog.
Elke week zet ik een andere groente in de kijker. Deze week is de gelukkige de sluimerwt. Kenmerkend aan deze erwt is dat de erwten in de peul niet groot worden en de binnenkant ook niet taai. Hierdoor kun je de peul in haar geheel opeten. Lekker simpel!
Deze groente is ideaal voor beginnende tuiniers. De erwten worden traditioneel gezaaid tussen half februari en zeker voor eind april. Erwten groeien het beste op een open, zonnige plek in de moestuin. De bodem moet vruchtbaar zijn, goed vocht vasthouden en goed gedraineerd zijn. Hoge temperaturen, een natte, tochtige en koude of een droge grond remmen de groei. Licht is voor erwten een van de belangrijkste groeifactoren, hanteer dus de juiste plantafstand (zie zaaien). Erwten groeien het beste bij een temperatuur van 13-18 graden en de bloemen en peulen kunnen niet tegen vorst.
Belangrijk bij het zaaien van sluimerwten:
Of je nu eerst voorzaait of meteen ter plekke, erwten houden niet van te veel extra mest. Zaai je ze meteen ter plekke, doe dit dan niet wanneer het vriest. Zie je de eerste kiemen de grond bovenkomen, dek deze dan zeker af voor de vogels.
Wanneer je binnen eerst voorzaait heb je dit probleem later veel minder.
Zo begin je eraan als je voorzaait (aan te raden):
– Koop in de winkel zaaigrond (let op, dit is geen gewone potgrond!)
– Vul kleine bloempotjes of composteerbare zaaitrays met deze grond en benevel met een plantenspuit.
– Maak in elk potje een gaatje. Let voor de diepte op de instructies van het zakje zaad.
– Steek in elk gaatje twee zaadjes, bedek met potgrond en benevel opnieuw.
Na enkele dagen / weken komen de eerste kiempjes boven. Vergeet deze niet regelmatig met mate water te geven.
Wanneer ze een 10-15tal cm hoog zijn kun je ze langzaam buiten uitplanten. Let wel op dat het temperatuursverschil tussen binnen en buiten niet té groot is. Dit zou de groei kunnen stoppen.
Zaai je de erwten meteen ter plekke buiten, steek dan elke 10 centimeter 2 zaden in de grond. Zaai je op meerdere rijen, hou dan 40 cm afstand tussen de rijen.
Worden ze wat groter, zorg dan zeker voor wat ondersteuning.
Er zijn trouwens honderden verschillende soorten erwten: De doperwt, kreukerwt, blauwschokker, grauwe erwt of kapucijnerwt, ronde groene erwt, (landbouwerwt), gele erwt, schokkers, rozijnerwt en suikererwt (sugar snaps) behoren allemaal tot de soort erwt. Als je trouwens veel keer het woord ‘erwt’ achter elkaar leest, begin je dat een vreemd woord te vinden. Niet?
Tijd om ze te zaaien als je het mij vraagt.
Veel moestuinplezier,
Robby