De Moestuin

Groente van de week: De asperge

Er zijn weinig groenten die meer de lente aankondigen dan een asperge. Akkoord, je ziet ze nu ook al in de winkel liggen, maar 95% van die asperges zijn ingevoerd. Met een beetje geluk uit Nederland, met wat minder geluk uit Spanje of Afrika. Wat betekent dat ze een hele rit achter de rug hebben. En laat asperges nu net op hun best zijn wanneer ze kraakvers zijn. En dat kraakvers mag je best letterlijk nemen. De beste manier om te testen of je witte asperges vers zijn, is door twee tegen elkaar aan te wrijven. Maken ze een krakend/piepend geluid, dan weet je dat ze vers zijn.

A bag full of white asparagus directly from the farm
Loop nu nog niet meteen naar de winkel, want dit witte goud uit Belgische bodem zal je er nu nog niet vinden. Traditioneel begint de oogst de derde donderdag van april en eindigt ze al op 24 juni, het feest van St.Jan. Voor de échte liefhebbers is dit natuurlijk veel te kort, dus kun je er maar best gedurende die periode optimaal van profiteren. In mijn geval wil dat zeggen dat ik makkelijk twee keer per week asperges eet.

Asperges zijn vaak aan de dure kant. Dit heeft als reden dat asperges oogsten nog steeds handenarbeid is. Elke asperge wordt door een aspergesteker onderaan afgesneden. Hij moet dus steeds de asperge opgraven, afsnijden en het kuiltje snel weer toedekken. Want zoals de meeste mensen wel weten, worden witte asperges geteeld op kleine heuvel. dit met als enige doel om de asperge niet bloot te stellen aan de zon, anders beginnen ze te verkleuren en worden het groene of paarse asperges.

Workers+Harvest+Asparagus+Beelitz+Region+5a03kXXpx2bl
Zelf asperges in je moestuin zetten is nog niet zo’n simpel werkje. Maar eens je dit met succes hebt gedaan, zit je daarentegen wel gerust voor 12-15 jaar.

Omdat het een heel karwei is, stuur ik jullie graag door naar deze site. Zij hebben een handig 10-stappenplan dat je moet volgen om je asperges tot een goed einde te laten komen.

Asparagus-planting-001
Wat een beetje jammer is, dat is het feit dat je het eerste jaar geen asperges kan/mag oogsten. D plant moet eerst groeien en aansterken. Het is eigenlijk pas vanaf jaar drie dat je volop mag oogsten.

Maar laat dit je vooral niet afschrikken. Dit jaar begin ik er zelf ook nog niet aan, maar volgend jaar staat het planten van asperges bovenaan mijn lijstje. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een groente is waar je meer voldoening van krijgt dan asperges. En ook weinig groenten zijn gezonder dan de asperge.
Na het eten van asperges krijgt de urine soms een eigenaardige, typische geur. De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur. Dit fenomeen doet geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges.
Volgens een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Food Science zouden de eiwitten en mineralen in asperges kunnen helpen tegen een kater en de lever kunnen beschermen tegen de gevolgen van alcoholmisbruik. Daar komt dan nog eens bij dat deze groente boordevol vitaminen zit. Dat maakt van de asperge een must in je moestuin.
Veel moestuinplezier,
Robby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *