Groene shakshuka
De voorbije weken voelde ik me wat meh. De grote schuldige: een verkoudheid die maar niet doorbrak, dan weer wel, dan weer niet,… vermoeiend. Thee, rust en veel groenten to the rescue. Shakshuka is vaak mijn go to gerecht wanneer ik niet weet wat maken maar wel zin heb in comfort food. Deze keer wou ik een gezonde versie en dan is een groene shakshuka een goed idee. Het fijne aan dit gerecht is dat het eigenlijk amper uitmaakt welke groene groenten je in dit gerecht gooit. Het smaakt altijd goed.
Shakshuka is een eeuwenoud gerecht dat zijn oorsprong vindt in de culinaire tradities van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Oorspronkelijk een eenvoudig gerecht van gepocheerde eieren in een kruidige tomatensaus maar een groene versie is ook niet mis. Hoewel shakshuka vaak wordt geassocieerd met een zomerse maaltijd door de tomaten, leent dit recept zich dan weer perfect voor de herfst. In deze variant vervangen we de tomaten door wat meer seizoensgebonden ingrediënten zoals prei en spinazie. Wil je het helemaal seizoensgebonden maken? Dan heb ik hier nog een versie met pompoen.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 preien, gewassen en in ringen gesneden
- 400g babyspinazie
- 250g sugar snaps (of snijbonen, erwtjes,…)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel komijnzaad
- 2 el komijnpoeder
- Een klein bosje koriander, grof gehakt
- Een klein bosje munt, alleen de blaadjes, grof gehakt (bewaar een paar blaadjes voor garnering)
- 4 middelgrote eieren
- 150g Griekse yoghurt
- 3 el crispy chili olie
- Olijfolie
- Peper en zout
- Flatbread, pitabroodjes, Turks brood,…
Zo maak je de groene shakshuka:
- Verhit enkele eetlepels olijfolieolie in een brede, diepe pan op middelhoog vuur. (ik gebruik gewoon een Le Creuset pot) Voeg de prei toe met een snufje zout en bak deze 4 minuten totdat de prei zacht is. Voeg de sugarsnaps en de spinazie toe en roer tot alles is geslonken.
- Voeg de knoflook, het komijnzaad en komijnpoeder toe aan de pan, samen met wat peper en zout. Laat dit een paar minuten bakken tot de geur van de kruiden vrijkomt. Maak vervolgens vier kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Dek de pan af en bak ongeveer 10 minuten, of totdat het eiwit gestold is maar de dooiers nog zacht zijn. De eieren garen nog wat door als je de pan van het vuur haalt.
- Breng de eieren op smaak met wat grof zeezout en verdeel enkele lepels yoghurt over het gerecht, afgewisseld met wat crispy chili olie. Dressseer met wat munt – en korianderblaadjes en serveer met warm flatbread om mee te dippen.
Extra tips voor een geslaagde shakshuka:
- Maak het gerookt: Voeg voor extra diepgang in de smaak een snufje gerookte paprikapoeder of gerookte olijfolie toe. Kleine twist, groot verschil.
- Gebruik verse eieren: Verse eieren hebben stevigere dooiers en blijven beter intact bij het pocheren. Dit zorgt ervoor dat de eidooiers perfect vloeibaar blijven terwijl de eiwitten mooi stollen.
- Voeg textuur toe: Als je van een knapperige bite houdt, doe dan vlak voor het serveren geroosterde pijnboompitten of sesamzaadjes over het gerecht.
PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!