In de keuken

Groene risotto met boerenkool

Boerenkool in risotto? Absoluut! Deze krachtige groente verdient een hoofdrol in meer dan alleen puree. Met zijn robuuste textuur en licht nootachtige smaak geeft boerenkool een verrassende en verfijnde draai aan de klassieke Italiaanse risotto. Het is een ingrediënt dat niet alleen kleur, maar ook diepte aan je gerecht toevoegt, waardoor deze groene risotto een waar culinair pareltje wordt. Het helpt bovendien om mijn goede voornemen van meer groene groenten te eten wat kracht bij te zetten.

Boerenkool is een groente met karakter. Het kan een delicaat gerecht zoals risotto moeiteloos versterken, zonder de romige balans te verstoren. In deze blog neem ik je mee in de wereld van boerenkool en ontdek je hoe je deze veelzijdige groente kunt inzetten om een gerecht naar een hoger niveau te tillen. Of je nu een fan bent van traditioneel koken of houdt van experimenteren, deze groene risotto met boerenkool laat zien waarom boerenkool veel meer is dan een winterse basic.

Wil je de risotto graag afwerken met crunchy boerenkool? Dan vind je daarvoor hier een goed recept.

Zo begin je eraan

Voor de risotto:

  • 300 g risottorijst (bijv. arborio of carnaroli)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Glas Noilly Prat (optioneel)
  • 200 g boerenkool, gewassen en fijngesneden
  • 200 g spinazie
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt (plus extra voor garnering)
  • 50 g boter
  • 2 el olijfolie
  • Zwarte peper

Voor de gebakken champignons:

  • 250 g champignons, een mooie mix,in plakjes gesneden
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Recept voor de groene risotto met boerenkool

Stap 1: Voorbereiding

  1. Zet de groentebouillon op en houd deze warm op laag vuur.
  2. Snijd de champignons en boerenkool, en hak de ui en knoflook fijn.

Stap 2: Risotto bereiden

  1. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui tot deze glazig is (ongeveer 2-3 minuten), voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak 1-2 minuten mee totdat de korrels glazig worden.
  3. Blus de rijst af met de witte wijn (als je dit gebruikt) en roer totdat de wijn volledig is opgenomen.
  4. Voeg een soeplepel hete bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig totdat de bouillon is opgenomen. Herhaal dit proces, steeds een soeplepel per keer, totdat de rijst gaar is maar nog een lichte bite heeft (ongeveer 18-20 minuten). Let op: onderstaande stap is de laatste toevoeging en bevat ook nog vocht die moet opgenomen worden.
  5. Blancheer de boerenkool en de spinazie ongeveer 1 minuut in de bouillon en koel daarna meteen af in ijswater. Mix met een soeplepel bouillon tot een lopende massa en voeg wanneer de risotto bijna gaar is als laatste toe en laat even mee warm worden.

Stap 3: Champignons bakken

  1. Verhit 1 el olijfolie en 1 el boter in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin.
  2. Voeg knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met zout.

Stap 4: Risotto afmaken

  1. Haal de risotto van het vuur en roer de boter en Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met de zwarte peper. Laat de risotto 2 minuten rusten met een deksel op de pan.

Stap 5: Serveren

  1. Schep de risotto op borden of in kommen en verdeel de gebakken champignons eroverheen.
  2. Garneer met extra Parmezaanse kaas en eventueel wat extra crunchy boerenkool.
Groene risotto met boerenkool

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *