Hapjes

Graanmarkt 13 – Jong Keukengeweld

De winter is in aantocht. Minder werk in de moestuin, minder onderwerpen om hier over te praten. Tijd dus om met deze blog af en toe andere wegen te bewandelen en groenten op verschillende manieren in de kijker te zetten. Enerzijds door zelf meer recepten/gerechten met groenten in de hoofdrol online te gooien, anderzijds door restaurants te bezoeken die waanzinnige dingen doen met groenten.

Gisteren stond het eerste restaurant op het programma: Graanmarkt 13.
Recent nog verkozen door ‘De Groene Gault Millau’ als beste groenterestaurant van Vlaanderen. Geen betere plek dus om mijn zoektocht naar lekkere groenten te starten. Dankzij de actie van Jong Keukengeweld, 60 chefs onder de 35 jaar, kun je bij enkele geweldige restaurants gaan eten voor een al even geweldige prijs.

Graanmarkt 13 dus. Tof interieur, leuke knipogen en een op het eerste zicht lekker uitziend menu. Allemaal dagverse producten, voornamelijk uit eigen tuin, dakterras en honing van een persoonlijk leger aan stadsbijen. De nadruk ligt op  groenten aangevuld met een lekker stukje vis of vlees.
Enthousiast? dat zal wel zijn!

image

“U bent hier voor Jong Keukengeweld neem ik aan?” zei iemand van het zaalpersoneel. Meer veronderstelling dan een vraag. We hadden beter ‘nee’ als antwoord gegeven toen. Maar later meer daarover.

Meteen kregen we een aperitief en water op tafel. Wat de aperitief was, bleef heel de avond een raadsel. Noem me verwend, maar als ze mij iets geven op restaurant weet ik graag wat ik drink. Zonde, want ik vond het zeer lekker.

Soit, beginnen zouden we normaal doen met Rode biet – Zalm – Zuring en komkommer. Een lekker fris gerecht waar ik al helemaal zin in had. Jammer genoeg was het de laatste dag van de menu, dus werd ons voorgerecht iets helemaal anders. Het werd nog altijd zalm, maar nu gecombineerd met verschillende soorten champignons, knolselder, mosterdzaad en een bouillon van champignon. De teleurstelling ebde snel weg. Verrassende smaken die perfect bij elkaar gingen. Ook de wijn met een fris zuurtje in deed wat hij moest doen. Wederom ook geen idee welke wijn we aan het drinken waren. Toen werd stilaan al duidelijk dat we er maar waren voor Jong Keukengeweld. Of de jongen die ons bediende had een slechte dag, dat kon ook. Nochtans kreeg Ben Crabbé, die naast ons zat, wel een mooie uitleg over de wijn en de gerechten. Sympathieke man leek mij trouwens. Ben, bij deze, ik wil wel eens met u in de Graanmarkt gaan eten. Of meespelen met Blokken, dat is ook goed.

image

Op naar de volgende gang dan. Vrouwen de vis, mannen het vlees.

Het visgerecht bestond uit witte boon – hoorn des overvloeds – groene curry – kabeljauw – spinazie en langoustine jus.

image

Het vleesgerecht: verschillende bereidingen van pompoen – zoete ui – bosduif – linzen en mosterdzaad. Wederom speelden de groenten een hoofdrol (welke duif?). Nee, echt. De pompoen en zoete ui. Waanzin op het bord en een grote portie. Yes!

image

De wijnen zegt u? Lekker! maar wat ik dronk. Geen idee. Geur van aardbeien, veel tanines, ging mooi met de duif. Had ik best nog een glas van gelust. Maar we kwamen voor Jong Keukengeweld. Dat zijn vooral jonge mensen die er niets van kennen en toch niets extra nemen. Toch?

Op naar het dessert. Noten in een dessert dat anders op mijn lijf geschreven zou zijn. “Dus ga ik best voor de kazen, want daar zitten geen noten in. Correct?” Spottend lachje: “Correct mijnheer”.

image

Hier had ik meer van verwacht. Drie al bij al niet te grote stukken kaas met een stukje rozijnenbrood. “Wilt u hier graag een dessertwijn bij mijnheer?” Oh nee, die zin vond enkel in mijn hoofd plaats.

Het andere dessert met peer – chocolade – whiskey en noten viel wel zeer in de smaak bij mijn tafelgenoten. Het ging hier overigens maar om drie joekels van noten die makkelijk weg gelaten konden worden. Jammer dat dit niet even vermeld werd door de jongen die bediende, dan had ik niet voor kazen hoeven te gaan.

Over het eten kan ik echt geen slecht woord zeggen. Seppe Nobels, chapeau. Ik moet nog vergelijken en ik vind je nu al een waardige beste groentechef-kok van Vlaanderen. Mooie porties, mooie gerechten, mooie wijnen. Welke deze ook waren. Jong Keukengeweld zoals het zou moeten zijn.

Jammer dat er geen Jong Zaalgeweld was. Was het omdat we voor Jong Keukengeweld kwamen, had de bediening een slechte dag? Geen idee, maar het viel op dat tafels met deftige, oudere zakenmannen en Ben Crabbé een betere service kregen dan wij. Nochtans hadden we allemaal graag terug gekomen voor het lekkere eten. alé, ik kom zeker nog eens terug. Maar niet onder de noemer van Jong Keukengeweld, maar als zakenlunch. Gewoon voor een betere service.

Cheers,
R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *