In de keuken

Gochujang beef noodles

Comfort food. Een dampende kom vol hartige smaken. Met daarin eten waar je maar één hand voor nodig hebt. Een lepel, vork, stokjes,… maar vooral geen mes. Gewoon op het gemak een hele kom soldaat maken. Daar zijn deze gochujang beef noodles ideaal voor. Hartig, wat spicy, plezant om te maken en heerlijk om naar binnen te slurpen terwijl je de laatste nieuwe aflevering van Shõgun op Disney+ bekijkt.

Ondanks wat de naam beweert, zitten er ook heel wat groenten in dit gerecht: in dit geval verschillende soorten champignons en wilde spinazie. Maar ik kan me best voorstellen dat dit gerecht ook enorm goed werkt met aubergines of paksoi. Of met varkensgehakt in plaats van rundsgehakt. Of met nduja in plaats van gochujang. Varieer naar hartenlust, de basis van het gerecht zit zo goed dat je onmogelijk bedrogen uitkomt.

Dit heb je nodig voor de gochujang beef noodles (2p.):

  • 250 gr rundsgehakt
  • 1 el heel fijn gesneden gember
  • 4 teentjes geperste look
  • 300-400 gr champignons (een mix van enoki, oesterzwam en kastanjechampignon)
  • 3 handen spinazie
  • 5 lente-uitjes
  • 400 gr dikke udonnoodles
  • 2 el gochujang
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 1 el esdoornsiroop (of honing)
  • Sap en zeste van een halve limoen
  • 250 rundsbouillon
  • Geroosterd sesamzaad
  • Rijstolie
  • Zout

Zo maak je het:

  1. Start met het rundvlees. Verwarm een pan op middelhoog vuur en laat daarin een stevige scheut rijstolie warm worden. Doe het vlees in de pan, kruid met wat zout en breek het in grove stukken met een houten lepel. Laat goed aankorsten voor je roert.
  2. Voeg wanneer het vlees bijna klaar is de look en de gember toe. Laat nog even meebakken en haal uit de pan. Zet even opzij.
  3. Doe opnieuw een scheutje olie in de pan en laat deze goed heet worden. Doe de champignons erbij en kruid met zout. Laat bakken tot ze een mooi kleurtje krijgen. Doe er wat fijngesnipperde lente-ui bij en laat nog 2 minuten meestoven.
  4. Bak de champignons bij voorkeur in 2 of 3 keer. Wanneer je ze wat plek geeft, gaan ze meteen de olie en de hitte absorberen en krijgen ze de kans om te kleuren.
  5. Maak ondertussen de saus. Doe de gochujang, sojasaus, rijstwijnazijn, esdoornsiroop, rundsbouillon, limoensap en zeste in een kom en roer goed door mekaar.
  6. Doe alle champignons en het vlees terug in de pan. Doe er de saus over, leg er de bladeren spinazie in en laat goed indikken. Geef het wat tijd en in het slechtste geval een lepel maïzena.
  7. Kook ondertussen de noodles gaar volgens de instructies op de verpakking. Doe de noodles wanneer ze gaar zijn mee in de pan met de saus en meng alles een laatste keer goed door mekaar.
  8. Verdeel de inhoud van de pan over 2 kommen en werk af met enkele druppels limoensap, fijngesneden lente-ui en het geroosterde sesamzaad. Enjoy!
Gochujang beef noodles

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!