In de keuken

Gezonde rabarbercrumble als ontbijt

Eindelijk de zon die erdoor komt en dat gaat in april meestal gepaard met rabarber die erdoor komt. Heerlijk vind ik dat. Ik denk dat ik in het seizoen elke week een stengel of 10 uit het vuistje opknabbel.Het is een plant die enorm hard groeit en waar ik ook enorm veel van heb staan. (Serieus, wie wat rabarberstengels wilt komen halen, steeds welkom). Enkel vind ik het soms nogal lastig om creatief te zijn met rabarber. De jonge, stevige stengels smaken wat zuur-zoet, maar de meeste smaken echt wel zuur. Zo van dat zuur dat je mond helemaal droog maakt. Rabarber wordt dan ook meestal in een crumble gegooid en gegeten als dessert of 4-uurtje bij de koffie.

Omdat ik nogal veel rabarber heb en te veel dessertjes ook niet altijd goed zijn, eet ik vanaf nu tot het rabarberseizoen gedaan is een paar keer per week deze (min of meer) gezonde rabarbercrumble als ontbijt.

Wat heb je er allemaal voor nodig?

– 5 grote, dikke rabarberstengels
– 100 gr kokossuiker
– Agavesiroop
– Aardbeien (Ik gebruik diepvries, want op de echt lekkere Belgische aardbeien is het nog even wachten)
– Speltvlokken of havermoutvlokken
– Kokosolie

Smelt kokosolie in een pan en verwijder ondertussen de schil van de rabarber. Snij de rabarber in kleine stukjes en doe deze samen met een klein scheutje water, een handvol aardbeien, de kokossuiker en wat agavesiroop in de pan. Uiteraard kies je zelf hoe zoet je het maakt. Ik hou er wel van als het nog wat scherp zurig smaakt.

Laat op het gemak wat koken en je zult merken dat de rabarber langzaam uiteen begint te vallen in een soort moes (die je perfect ook op je boterham kan eten). Wanneer het meeste vocht verdampt is, is je rabarbermoes klaar om een crumble te worden. Doe in een ovenvaste schaal en strooi er speltvlokken over tot alles bedekt is.  Schuif het de dag erna meteen nadat je wakker wordt in een oven op 180°. Neem een douche, kleed je aan en wanneer je na 20 minuutjes weer beneden staat, geurt je hele huis naar rabarbercrumble.

Ik deed er nog wat yoghurt en geroosterde zonnbloempitten en pompoenpitten bij.
Voila, toch al 5 stengels rabarber kwijt die ik op de tijd dat ik het had gemaakt alweer zijn bijgegroeid. Zo snel gaat het.

Heeft er iemand nog een lekker, onverwacht recept met rabarber?

PS: Dat van dat komen halen was geen grap. Ik heb echt veel te veel. En in de winkel betaal je €7 voor een kilogram rabarber!
Bovendien heb ik al eens graag wat gezelschap terwijl ik aan het werk ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *