Gevulde aubergines zonder gehakt
Laatst zag ik op de website van Op Mijn Talloor een tof gerecht: gevulde aubergines met gehakt. Ik had er nog nooit stil bij gestaan dat je aubergines ook kon vullen maar kijk. Al besloot ik wel om het over een iets andere boeg te gooien, ik wou gevulde aubergines zonder gehakt maar met een even rijke saus. Bovendien ben ik ook niet altijd een even grote fan van vleesvervangers dus wou ik het klaarspelen met enkel groenten en echte smaakboosters zoals worcestershire, parmezaanse kaas en sojasaus met champignons. Het resultaat is een vegetarische versie met een vulling vol groenten zonder gemis van gehakt. Zeker het proberen waard!
Dit heb je allemaal nodig voor 2 personen:
- 2 grote aubergines
- 4 grote wortelen
- 250 gr kastanjechampignons
- 2 middelgrote uien
- 3 teentjes look
- 10 takjes tijm
- Enkele blaadjes verse oregano
- 2 el tomatenpuree
- 1 el honing
- 1 el paprikapoeder
- Chilivlokken (naar smaak)
- 500 gr passata
- Olijfolie
- Peper en zout
- 1 blokje groentebouillon
- 2 el sojasaus
- 1 el worcestershire
- Parmezaanse kaas
Zo maak je de gevulde aubergines zonder gehakt:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd beide aubergines in de lengte doormidden. Kerf een mooi ruitjespatroon in het vruchtvlees maar snijd zeker niet helemaal tot op de bodem. Doe royaal veel olijfolie op de 4 helften en kruid met zout en chilivlokken. Leg in een ovenschaal.
- Zet 10 minuten in de oven. Haal eruit, pak de ovenschotel in met aluminiumfolie en schuif opnieuw 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en zet even aan de kant.
- Mix de wortelen, champignons, uien en look heel fijn in een blender. Verwarm olijfolie in een ovenbestendige pot op een middelhoog vuur en doe hierin alle fijngemixte groenten. Laat enkele minuten garen in de olijfolie. Voeg daarna de verse tijm, tomatenpuree en paprikapoeder toe. Laat allemaal mee even aanstoven in de pot. Voeg desnoods nog extra olijfolie toe.
- Voeg nu de passata, honing, het blokje groentebouillon, de sojasaus, de worcestershire, 100 ml water en een handvol geraspte parmezaan toe. Laat even pruttelen en schuif dan minstens een uur in de oven van 180°C. Roer af en toe.
- Haal uit de oven en kruid, indien nodig, bij. Neem de aubergine erbij en duw het vruchtvlees helemaal plat. Probeer het vrijgekomen vocht weg te scheppen of te absorberen met wat keukenpapier.
- Vul de aubergine op met je tomatensaus. rasp er parmezaanse kaas over en schuif 10 minuutjes in de oven tot de kaas gesmolten is. Werk af met wat verse oregano. Klaar!
Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!