Geroosterde paprikasoep met kikkererwten
Van de ene dag op de andere is het soepweer. Je hebt zin in iets comfortabel en hartverwarmend zonder dat je de zomer al achter je wilt laten. Dan is deze geroosterde paprikasoep met kikkererwten een goede keuze. Je proeft nog steeds de warmte van de zon in de diep geroosterde paprika’s en de meest crunchy kikkererwten zorgen voor het gevoel van een snackje op een terras in het zonnetje. Het is of dat, of aanvaarden dat de herfst eraan komt.
Om de geroosterde paprikasoep veel smaak te geven, werk ik graag in laagjes. Ik laat eerst de paprika’s samen met ui en look roosteren in de oven. Terwijl stoof ik in een grote pot ook een ui, een teentje look en wat selder aan. Zo krijg je een soep met veel smaak en diepgang.
Dit heb je nodig voor de geroosterde paprikasoep met kikkererwten (4 stevige kommetjes):
- 5 rode paprika’s
- 4 teentjes look, ontdaan van de schil
- 3 middelgrote uien, ontdaan van de schil
- 2 stengels selder, in kleine stukjes
- Handvol fijngesnipperde peterselie
- Blikje tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 1,2 liter groentebouilllon
- 1 blik kikkererwten 400 gr, uitgelekt
- Potje zure room
- Gerookt paprikapoeder
- Peper en zout
- Olijfolie
Zo maak je de soep:
- Verwarm een oven voor op 180°C. Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bakplaat.
Ontdoe de paprika’s van de steel en de pitten en snijd in een 8-tal grote stukken. Ongeveer zo groot zodat je ze later makkelijk kan mixen. - Snijd nu 2 uien in 8 en plet 2 teentjes look. Leg deze tussen de paprika’s op de bakplaat. Giet er een kleine hoeveelheid olijfolie over, kruid met peper en zout, meng goed. Schuif ongeveer 20 minuten in de oven tot wanneer de buitenkanten van de paprika net beginnen te verkleuren en de paprika gaar is.
- Stoof ondertussen in een grote pot op een zacht vuur de andere ui (deze mag wel fijngesneden zijn), een teentje look in schijfjes en de stukjes selder aan in een beetje olijfolie.
- Haal de geroosterde paprika’s ui en look uit de oven en doe mee in de pot. Wil je de paprikasoep eten met de meest crunchy kikkererwten. Scroll dan even naar beneden want nu moeten ongeveer de kikkererwten de oven in.
- Doe de tomatenpuree mee in de pot en stoof aan tussen de groenten. Voeg dan het blik tomatenstukjes en de groentebouillon toe. Laat 25 minuutjes pruttelen. Of ongeveer tot wanneer de kikkeren gaar zijn.
- Tijd om te mixen. Proef even en kruid eventueel bij. Te dik? Geen probleem, een beetje extra water bij je soep en opnieuw mixen doet wonderen. Doe de geroosterde paprikasoep in een mooie kom, klop wat zure room los met een scheutje water om het iets lopender te maken. Drizzle deze mooi over de soep en werk af met de crunchy kikkererwten en fijngehakte peterselie.
Zo maak je de meest crunchy kikkererwten:
- Start gerust met kikkererwten uit blik. (Verse kan ook maar dan moet je een dag op voorhand beginnen met ze te weken en gaar te koken.) Laat uitlekken in een vergiet, spoel royaal onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Droog af.
- Geen grap. Droog ze af. Om de meest crunchy kikkererwten te krijgen, moet je ze zo droog mogelijk krijgen en alle kleine velletjes die los komen, verwijderen. Eens droog, leg ze dan op een bakpapier op een bakplaat. Eventueel kan je ze nog wat extra aan de lucht laten drogen als je de tijd hebt.
- Rooster 10 minuten in een oven van 180°C. Nog geen olijfolie, geen kruiden. Hussel ze even door elkaar en rooster nog eens 10 minuten. Nu pas een mini, minibeetje olijfolie. Genoeg om wat paprikapoeder, peper en zout aan te laten plakken. (Of wat chilivlokken voor wat extra spicyness).
- Zet nog eens 5 minuten in de oven. Haal ze eruit en eet ze meteen op. Zo of in de geroosterde paprikasoep hierboven. Eens afgekoeld zijn ze een pak minder crunchy.
Eerst roosteren, dan koken en ten slotte pureren. Zo maak ik mijn soep het liefst. Dezelfde techniek pas ik toe bij deze geroosterde pompoensoep.
PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!