Geroosterde paprikadip met burrata
In de keuken, Kaas

Geroosterde paprikadip met burrata

Tijd voor een uitstapje naar het Midden-Oosten. Deze geroosterde paprikadip met burrata, ook wel muhammara genoemd is van oorsprong Syrisch en heeft alles wat een goede dip nodig heeft om je uit een dip te krijgen. Het is rijk, beetje zoet, beetje zout, beetje zuur, beetje spicy. De geroosterde paprika en walnoten zijn een match made in heaven en de burrata on top maakt het romig en vrij onweerstaanbaar. Origineel maak je het met granaatappelmelasse. (De grootste Ottolenghi-adepten hebben dit zonder enige twijfel in huis.) Ik heb dit niet in huis en ging voor Sumac. De fris-zure smaak van dit gedroogde besje is de ideale vervanger en geeft de muhammara die frisse toets die het nodig heeft.

Ingrediënten voor de geroosterde paprikadip:

  • 2 rode paprika’s – in helften gesneden, ontdaan van de zaadlijsten
  • 1 groot handvol walnoten – fijngehakt en geroosterd
  • 1 tl sumak
  • 1 el chilivlokken
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 el paneermeel
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kleine bol knoflook, geroosterd en zonder schil
  • 1 el honing
  • 2 el olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Verder nog nodig:

  • 1 bol burrata
  • Fijngesnipperde peterselie
  • Goede olijfolie
  • Pitabroodjes

Zo maak je de geroosterde paprikadip met burrata:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de rode paprika’s op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, breng op smaak met zout en peper. Snijd de bovenkant van de bol knoflook, doe er olijfolie over en pak in in aluminiumfolie. Leg mee op de bakplaat. Rooster ongeveer 45-55 minuten.
  2. Laat de groenten afkoelen zodra ze klaar zijn. Pel het vel van de rode paprika’s en duw de teentjes knoflook uit de schil. dat zou vrij makkelijk moeten gaan.
  3. Mix alle ingrediënten voor de muhammara (rode peperdip) in een keukenmachine tot een gladde pasta. Kruid indien nodig bij. De tomatenpuree zorgt voor de mooie kleur en voor wat extra aciditeit. Hou nog wat van de geroosterde walnoten apart voor de afwerking!
  4. Doe de geroosterde paprikadip, of muhammara, in een mooi bord, smeer mooi uit. Leg hier de opengesneden burrata op. Drizzle er wat olijfolie over, wat fijngesnipperde peterselie en de overschot geroosterde walnoten.
  5. Rooster de pitabroodjes goudbruin, snijd in hapklare stukken en serveer met de geroosterde paprikadip.
Geroosterde paprikadip met burrata

Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *