In de keuken

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi

Als je meer dan 120 lookbollen hebt geoogst dit jaar, dan mag je al eens gek doen.
Zo kreeg ik van veel mensen recepten opgestuurd om snel veel look kwijt te geraken. Eén van die recepten was een kip met 40 teentjes look, een ander recept was de gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi. Daar mochten maar liefst 3 volledige bollen look in. Best de moeite dus, best ook wel spannend. Want ja, zoveel look, dat moet toch gaan stinken?
Nee hoor! Door de teentjes  lang te koken en te karameliseren verdwijnt alle scherpte uit de knoflook. Ze worden zacht en zoet.
En om eerlijk te zijn was dit één van de beste dingen die ik de voorbije weken at. Probeer het zelf ook eens. Het is echt een makkelijk gerecht en meteen een reden om volgend jaar nog meer look in de moestuin te planten!

Ingrediënten

  • Bladerdeeg
  • 3 bollen knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2,2 dl water
  • ¾ el fijne kristalsuiker
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl fijngehakte tijm, plus paar takjes voor garnering
  • 120 g verse zachte geitenkaas
  • 120 g geraspte harde geitenkaas
  • 2 scharreleieren
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl crème fraîche
  • Zout en peper

Laat het bladerdeeg ontdooien en rol uit tot een lap die de groter is dan de vorm, want de wand moet ook (gedeeltelijk, als je een springvorm gebruikt) bekleed worden. Als je een lage vorm hebt, laat je het deeg iets overlappen.

Prik de taartbodem met een vork een paar keer in, zodat er geen bellen ontstaan tijdens het bakken. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met  een bakvulling (ik gebruikte spliterwten). Zet de vorm circa 20 minuten in de koelkast.

Bereidingswijze:
Verhit de oven tot 180°C. Zet de taartvorm (met bakvulling) in de oven en bak hem 15- 20 minuten blind. Haal de bakvulling eruit en bak de taartbodem nog 5-10 minuten. Neem de vorm uit de oven, maar laat de oven aan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken, giet ze af. Droog de pan af en doe de teentjes erin met een el olijfolie. Bak de teentjes op hoog vuur 2 minuten. Voeg balsamico en water toe, breng aan de kook en laat en 10 minuten zachtjes pruttelen.

Roer suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 tl zout door de vloeistof en laat op halfhoog vuur 10 minuten inkoken tot vloeistof bijna is verdampt en de knoflook met een donkere karamelsiroop is bedekt. Zet opzij.

Breek beide soorten kaas in brokken en strooi in de taartbodem. Schep knoflook en karamel er gelijkmatig overheen. Klop in een schaaltje de eieren los met de beiden soorten room, 1/2 tl zout en wat zwarte peper. Schenk dit mengsel uit over de taartvulling zodat de “gaatjes” opgevuld worden, maar de kaas nog net zichtbaar blijft.

Schakel de oven terug naar 160°C. en bak de taart in 35- 45 minuten gaar tot de vulling stevig aanvoelt en de kleur goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen voor je de vorm verwijdert. Ik gebruikte nog wat extra bieslookbloemen als versiering. Want ja, met drie bollen look, dan mag het al eens wat meer zijn hé?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *