In de keuken

Gegrilde courgettes met gerookte olijfolie

Het seizoen van de courgettes staat weer voor de deur. Binnen dit en 2 weken zal elke moestuinier met grote overschotten zitten, familie en vrienden lastig vallen met hun grootste exemplaren en niet meer weten hoe ze te verwerken. Aan elke courgetteplant komen immers meer courgetten dan er recepten voor zijn lijkt het wel. Daarom zijn er meer recepten nodig. Met dit zomerse weer zijn courgettes een heerlijkheid om op de barbecue te gooien. Ze zijn makkelijk klaar te maken, zijn snel klaar en blijven tegelijk toch ook knapperig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je ze voorziet van een laagje olie. Anders drogen ze snel uit en kunnen ze sneller verbranden. Deze gegrilde courgettes met gerookte olijfolie en citroen zijn het perfecte bijgerecht bij een stukje vis van de grill.

Wat heb je nodig?

 • 1 grote courgette of een 8-tal kleintjes
 • 1 biologische citroen
 • Olijfolie
 • Gerookte olijfolie
 • Verse oregano
 • Peper en zout
 • Bloemetjes voor de afwerking

Zo maak je de gegrilde courgettes met gerookte olijfolie:

 1. Verwarm een barbecue en zorg voor een stuk met directe en een stuk met indirecte hitte.
 2. Snijd de courgettes in grote stukken die je in 2-3 happen kan opeten. Dit zorgt ervoor dat ze moeilijker tussen je rooster kunnen vallen en dat er voldoende beet in de groente blijft.
 3. Doe ze in een kom, doe er genoeg olijfolie bij om alle courgettes te bedekken en kruid met peper en zout. Meng en laat even staan.
 4. Gril de courgettes aan elke kant op de bbq. Blijf erbij want het kan soms snel gaan. Hou een plantenspuit gevuld met water bij de hand om eventuele vlammen snel te doven. Zorg dat elke kant mooi gekleurd is. Leg daarna aan de kant met indirecte hitte.
 5. Sluit de bbq en zorg voor wat rookontwikkeling zodat de courgettes een gerookte smaak krijgen. Laat zo enkele minuten verder garen.
 6. Haal de courgettes van de bbq en dresseer op een bord. Doe er wat grof zout over, het sap van een kwart citroen en een flinke scheut gerookte olijfolie. Werk af met flink wat zeste van de citroen, de verse oregano en eventueel wat eetbare bloemetjes.
Gegrilde courgettes met gerookte olijfolie