Frittata met gekarameliseerde spruitjes
Laten we eerlijk zijn: een frittata is eigenlijk niet meer dan een wat groot uitgevallen omelet. Toch vind ik het een gerecht dat ideaal is op weekdagen om restjes in te verwerken. Het staat in een mum van tijd op tafel, iedereen lust het en bovendien is het ook nog eens de manier om een ingrediënt op tafel te toveren waar menig kind geen fan van is: spruitjes. Al hoef je de schuld niet meteen in hun schoenen te schuiven, de meeste kinderen vinden het terecht niet lekker. Dat is namelijk wetenschappelijk bewezen. De reden zou zijn dat het speeksel van baby’s en kinderen een enzym bevat dat in aanraking met koolsoorten de smaak van rot vlees teweeg brengt. Niet zo verwonderlijk dus dat ze vies opkijken wanneer er spruitjes op tafel staan. Maar ook niets om over wakker te liggen. Ander wetenschappelijk onderzoek heeft dan weer uitgewezen dat je dingen ook kan leren eten en kan leren lekker vinden. Je moet enkel wel af en toe op de tanden en op een spruitje buiten. Nu met deze frittata met gekarameliseerde spruitjes kan je alvast een eerste poging wagen. De laatste spruitjes hangen momenteel nog aan de plant dus tijd om te oogsten en aan de slag te gaan.
Dit heb je nodig voor de frittata met gekarameliseerde spruitjes.
- 6 eieren
- Restjes aardappel (of zoete aardappel, pompoen, andere groene groenten,…)
- 500 gr spruitjes, buitenste bladeren verwijderd en gehalveerd
- 2 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 teentje look, fijngesnipperd
- Oudere fontina (kaas van koemelk met nootachtige smaak)
- 4 el balsamicoazijn
- Olijfolie
- Zout
Zo maak je het:
- Start met de spruitjes. Het laatste dat je wil doen, is deze koken. Nadat je ze hebt schoongemaakt meng je de spruitjes in een kom samen met de balsamicoazijn, de olijfolie en royaal peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven van 185°C voor ongeveer 20 minuten. De spruitjes moeten een mooie bruine kleur hebben, beetje crispy en vooral niet plat.
- Neem een iets hogere pan of pot die in de oven mag en zet op een middelhoog vuur. (Ik gebruik zelf een cast iron Lodge) Fruit eerst de ui zachtjes aan in wat olijfolie samen met een snuifje zout. Wanneer de ui wat glazig wordt, voeg je het fijngesnipperde teentje look toe.
- Klop de eieren los en kruid met peper en zout.
- Voeg de gekarameliseerde spruitjes en de restjes groenten toe aan de pan met uitjes en look. Doe de eieren erbij, voeg zoveel kaas als je zin in hebt toe aan de eieren en zet de pan meteen in de oven gedurende 20-25 minuten. Eindig met de oven enkele minuten op grillstand.
Je kan uiteraard ook een andere kaas gebruiken dan de fontina. Iets pittigere, zout afsmakende kazen zijn welkom in dit gerecht. Dat heb je toch wel nodig om wat evenwicht te bieden in een gerecht met de ietwat zoete spruitjes. Serveer de frittata met een simpel slaatje van rucola, mosterdblad en spinazie. Beetje olijfolie, peper en zout en appelazijn en je hebt een volwaardige, snelle maaltijd.