Fried rice ‘okonomiyaki’
Er zijn weinig gerechten waar ik me niet aan durf te wagen. Lukt het des te beter, lukt het niet dan zijn er in Antwerpen genoeg opties om de honger te verdrijven. Omurice echter is wel één van die gerechten. Het is op zich een simpel gerecht en toch kijk ik steeds met veel verbazing naar hoe ze het maken. Hier kan je zien hoe ze het ei klaarmaken. Het wordt rustig maar in zeker tempo bijna opgevouwen zodat de buitenkant gaar is en de binnenkant min of meer lopend. Je legt het op een hoopje rijst, snijdt het open waardoor het gracieus openvalt en overgiet het met demi glace.
Daarnaast heb je ook nog eens de ‘okonomiyaki’ oftewel een Japanse hartige pannenkoek met okonomiyakisaus en een kewpie mayo. Combineer deze twee en je krijgt Fried Rice ‘okonomiyaki’. Uiteraard horen daar ook nog wat groenten bij recht van ’t veld.
PS: de sauzen kan je makkelijk vinden in een Aziatische supermarkt.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- Boerenkoolscheuten (of broccolini)
- Kwart witte kool
- 1 prei
- 200 gr raapsteeltjes (of spinazie)
- 1 teentje look
- 220 gr wilde rijst
- 2 eitjes
- 100 ml kalfsfond
- Okonomiyakisaus
- Kewpie Mayo
- Sesamzaadjes
- Rijstolie
- Zout
Zo maak je de Fried rice ‘okonomiyaki’:
- Breng een pot water aan de kook en gaar de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de kool in fijne reepjes, de boerenkoolscheuten of broccolini in grove stukken, de prei in kleine stukken en snijd het teentje look heel fijn.
- Verwarm een diepe pan, wok of pot op een iets steviger dan normaal vuur en doe er enkele eetlepels rijstolie bij. Doe er nu eerst de boerenkoolscheuten of broccolini’s in. Doe een minuut later de witte kool, de prei en de teen look erbij. Je kan nu al kruiden met je favoriete oosterse kruiden of enkel met wat zout maar ik gebruik Cabbage Karma van Mill & Mortar. Doe er nog de spinazie en raapsteeltjes bij, roer een laatste keer goed door en blus dan met de kalfsfond.
- Laat de rijst even rustig uitlekken wanneer deze gaar is. Eens de fond bijna volledig ingekookt is, zet je het vuur even heel hoog en doe je de rijst erbij. Roer constant met een houten lepel tot alles de neiging heeft om te blijven plakken aan de pan. Dan is je gerecht zo goed als klaar.
- Start op hetzelfde moment met het maken van twee spiegeleitjes. Pan op middelhoog vuur, beetje rijstolie erin en breek op je gemak twee eitjes. (niemand wilt een kapotte dooier, toch?)
- Verdeel de rijst in kommen, leg er een spiegleitje op en werk af met de okonomiyakisaus, de kewpie mayo en wat sesamzaadjes. Easy peasy, weinig werk, snel op tafel, heel veel smaak.