Focaccia Margherita
Hapje, In de keuken, Kaas

Focaccia Margherita

Het plan is om elke week een nieuwe focaccia te maken. Ik vind focaccia plezant. Het is minder werk dan het lijkt voor een indrukwekkend stukje deeg dat uit de oven komt, smaakt altijd en je kan er stevig mee variëren. Elke week een andere dus. Deze week staat de Focaccia Margerita op de planning. Dat is exact wat je denkt dat het is. Focaccia met tomatensaus, mozzarella en basilicum.

Dit heb je nodig voor het deeg: 

 • 500 gr witte bloem (Hoe meer gluten, hoe beter)
 • 420 gr lauw water 
 • 5 gr instant gist
 • 5 gr honing
 • 15 gr goede olijfolie
 • 10 gram fijn zout
 • 1 el tomatenpuree

Verder heb je nog nodig:

 • Nog meer goede olijfolie
 • Grof zout
 • Gewone olijfolie
 • 500 ml passata
 • 1 el tomatenpuree
 • Geraspte mozzarella
 • 1 teentje look
 • Verse basilicum
 • Gedroogde oregano
 • Peper en zout

Zo begin je aan de focaccia marherita:

 1. Neem een grote kom. Hou er rekening mee dat deze kom voldoende plek biedt aan een deeg dat nog gaat rijzen én dat deze kom in je koelkast past. Doe hierin het lauwe water, de instant gist, honing, olijfolie en het fijne zout. Roer even stevig. Voeg nu de witte bloem toe. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel tot alle witte bloem opgenomen is en er zich een deeg vormt. Plaats een doek over de kom en wacht 10 minuten.
 2. Na 10 minuten is het tijd om het deeg een eerste keer te stretchen en te vouwen. Maak je handen nat en neem een handvol deeg in je handen ter hoogte van 12u. Rek het uit en vouw het van boven naar beneden. Naar 6u dus. Draai je kom 45° en doe dit opnieuw en opnieuw tot de kom terug op het beginpunt is. Het deeg moet stilaan wat meer weerstand bieden en een iets stevigere bal zijn. Is dit niet zo, niet panikeren. Door het water van je handen kan het deeg minder stevig worden. Dat komt helemaal goed wanneer je gaat bakken. Het belangrijkste is dat je je deeg hebt gestretcht en de gluten aan het werk hebt gezet. 
 3. Herhaal ditzelfde proces 10 minuten later nog eens. Draai nu om zodat de ‘naden’ aan de onderkant zitten en de bovenkant ‘glad’ is. Doe hier wat goede olijfolie op en wrijf over het deeg. Dek nu af met folie en plaats minstens een nacht in de koelkast.
 4. Tijd voor de bakplaat. 33×22 is een ideaal formaat om mee aan de slag te gaan. Vet de bakplaat in met de mindere olijfolie. Leg hierop een bakpapier en olie deze opnieuw in met de mindere olijfolie. Haal het deeg uit de koelkast (normaal zou je al kleine belletjes moeten zien) en haal het daarna uit de kom met een deegschraper en leg op de ingeleide bakplaat.
 5. Gebruik wat mindere olijfolie om je handen in te oliën. Vouw de ene helft van het deeg naar
  het midden en vouw daarna de andere helft naar het midden. Doe dit alsof je een blad papier in drie zou vouwen. Draai het deeg om en plaats opnieuw met de naad naar onder op de bakplaat. Dek af met een andere bakplaat of een deksel en laat 2 uur op kamertemperatuur komen en opnieuw rijzen. Gebruik zeker geen folie. Het deeg moet kunnen ademen.
 6. Nu is het ook het ideale moment om een de tomatensaus te beginnen. Snijd de look fijn. Zet ondertussen een potje op middelhoog vuur en laat de olie warm worden. Fruit de look aan, doe de eetlepel tomatenpuree erbij en laat even meestoven. Doe er nu de passata bij, wat peper en zout (eventueel suiker), wat oregano en laat even inkoken.
 7. Nu begint de pret. Haal het deksel weg, olie je handen opnieuw in en begin het deeg langzaam uit te rekken naar de randen. Doe dit voorzichtig. 
 8. Verwarm je oven voor op 230°C. Olie je handen een laatste keer in, sprenkel nog wat goede olijfolie bovenop het deeg en maak met je vingertoppen de typische ‘gaten’ van de focaccia. Duw rustig met je vingertoppen tot je de bakplaat voelt. Normaal zie je nu nog meer belletjes die gevormd worden. Prik ze niet kapot. In de oven zullen ze een mooi korstje vormen. 
 9. Doe er nu de passata over en duw ook deze mooi in de gaten. Overdrijf niet met de passata, hoe meer vocht, hoe minder crisp.
 10. Zet 10-15 minuten in de oven. Haal eruit en beleg met de mozzarella, de basilicum en de oregano. Geef nog een 8-10 minuutjes. Haal uit de oven en laat 20 minuten op een rekje afkoelen voor je de focaccia aansnijdt.
Focaccia Margherita

Meer fan van de gewone focaccia? Dat recept kan je hier terugvinden!

Ik heb ook een culinaire nieuwsbrief die ik wekelijks uitstuur. Benieuwd?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *