Flatbread met geroosterde wortel en geitenkaas
Flatbreads is toch wel een van mijn go-to gerechten wanneer er dringend naar de winkel moet gegaan worden. Zo ook bij deze flatbread met geroosterde wortel en geitenkaas. De ingrediënten voor flatbread zijn altijd in huis: bloem, zout, water, gist en olijfolie. Verzin daar een spread bij: hummus, tapenade, feta, zure room, geitenkaas,… Dan nog wat groenten: geroosterde kool, aubergine, paprika, wortel,… Dan nog enkele toppings en je hebt meteen een volwaardig gerecht. Volwaardig maar niet snel. De flatbreads maken we ‘from scratch’ zoals ze zeggen. Met veel liefde maar ook met veel tijd.
Dit heb je nodig voor de flatbreads (4-tal stuks):
- 500 gr bloem
- 300 ml lauw water
- 7g gedroogde gist
- 1 el agave siroop (kan perfect ook met honing)
- 10 g zout
- 15 g olijfolie
Dit heb je verder nog nodig voor de flatbread met geroosterde wortel en geitenkaas:
- 200 gr kikkererwten, uit blik, uitgelekt
- 10 grote, dikke wortels
- Sinaasappel
- Olijfolie
- Chilivlokken
- Paprikapoeder
- 2 el honing
- 150 gr zachte geitenkaas
- 4 el zure room
- Een paar el granaatappelpitten (of ingemaakte rabarber – recept hiervan onder de foto onderaan)
- Limoen (sap en zeste)
- Peterselie
- Peper en zout
- Start met de flatbreads. Meng in een kom vluchtig de bloem, het zout en de olijfolie. Meng in een maatbeker het lauwe water met de gist en de agavesiroop tot alle gist opgelost is. Doe dit mengsel bij de bloem en begin te kneden. Kneed tot alles goed gemengd is en je nog een vrij vochtig deeg hebt. Dek de kom af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 30 minuten staan.
- Verwarm de oven voor tot 185°C. Schil de wortelen en snijd ze in mooie, lange stukken. Leg samen met de kikkererwten in een ovenschaal. Meng met olijfolie, paprikapoeder, chilivlokken en zout. Drizzle er wat honing over en knijp het sap van een halve sinaasappel uit boven de wortelen. Rooster samen ongeveer 25 minuten in de oven. Check de wortelen na 15 minuten elke 5 minuten zodat ze zeker nog wat ‘bite’ hebben. De kikkererwten moeten wat crunchy zijn.
- Maak ondertussen de geitenkaasdip/spread of hoe je het ook wilt noemen. Meng in een kom de geitenkaas met de zure room en het sap van een kwart limoen. Kruid bij met peper en zout. Het mengsel mag niet te lopend zijn zodat je het makkelijk op een flatbread kan smeren later.
- Terug naar de flatbreads. Als je alles goed gedaan hebt, dan is het deeg nu ongeveer verdubbeld. Snijd in 4 gelijke delen, rol er mooie bolletjes van en olie je werkblad of snijplank in. Duw de bolletjes plat, bedek overal met de olijfolie en maak er mooie flatbreads van. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de flatbreads aan beide kanten. Let op, ga niet te ver uit de buurt want ze zijn sneller klaar dan je denkt.
- Neem de flatbread. Bedek met een mooi laagje geitenkaas. Leg daarop de geroosterde wortelen en de kikkererwten. Werk af met de granaatappelpitten (of de rabarber in zoet-zuur), chilivlokken, fijngesneden peterselie en veel zeste van limoen.
*Ingemaakte rabarberstengels: Rooster 2 eetlepels korianderzaad en 3 eetlepels roze peperkorrels 1 tot 2 minuten in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 200 gr suiker, 200 ml water en 25O ml appelazijn toe en roer tot de suiker is opgelost. Koel het mengsel in de koelkast tot het koud is en giet het daarna over enkele kleinere en fijnere rabarberstengels. Je kan deze rabarber ook gebruiken als roerstokje én bite in deze overheerlijke cocktail: de rabarberol spritz.
Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!