Flatbread met erwtjes en whipped feta
Verse erwtjes zijn een zegen. Waar je ze op vakantie in Denemarken in ongeveer enkele supermarkt kunt vinden, is het hier in België niet veel soeps. Je moet al wat geluk hebben om ze te vinden op een markt, bij een zelfplukboerderij zitten of ze zelf zaaien. Gelukkig kan je voor dit flatbread met erwtjes en whipped feta ook makkelijk diepvrieserwtjes gebruiken. Je boet een beetje in qua smaak, je wint een beetje qua tijd.
De flatbreads zijn homemade. Best wat werk als je alles zelf gaat maken maar maak het jezelf ook niet moeilijker dan nodig. De zelfgemaakte flatbread kan je perfect vervangen door naan uit de supermarkt of door een stuk Turks brood. De chili-olie kan je ook kopen of zelfs vervangen door de hot honey mayo van dit gerecht met parmezaanwortels. Ik ga het mezelf wel moeilijk maken en alles ‘from scratch’ maken zoals ze dat zo mooi zeggen.
Dit heb je nodig voor de flatbreads (6-tal stuks):
- 500 gr bloem
- 300 ml lauw water
- 7g gedroogde gist
- 1 el agave siroop (kan perfect ook met honing)
- 10 g zout
- 15 g olijfolie
Dit heb je nodig voor de whipped feta:
- 150 gr feta (+ 50 gr voor de afwerking)
- 5 el Griekse yoghurt
- 1 tl Citroensap
- zeste van een halve citroen
Dit heb je nog nodig:
- Twee handenvol diepvrieserwtjes per flatbread
- Verse munt
- Chili olie
Wil je ook zelf aan de slag met de Crispy chili olie? Dan vind je hier het recept.
Zo maak je de flatbread met erwtjes en whipped feta:
- Start met de flatbreads. Meng in een kom vluchtig de bloem, het zout en de olijfolie. Meng in een maatbeker het lauwe water met de gist en de agavesiroop tot alle gist opgelost is. Doe dit mengsel bij de bloem en begin te kneden. Kneed tot alles goed gemengd is en je nog een vrij vochtig deeg hebt. Dek de kom af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 30 minuten staan.
- Breng een pot met gezouten water aan de kook. Doe hierin de diepvrieserwtjes en kook tot ze beetgaar zijn.
- Terug naar de flatbreads. Als je alles goed gedaan hebt, dan is het deeg nu ongeveer verdubbeld. Snijd in 6 gelijke delen, rol er mooie bolletjes van en olie je werkblad of snijplank in. Duw de bolletjes plat, bedek overal met de olijfolie en maak er mooie flatbreads van. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de flatbreads aan beide kanten. Let op, ga niet te ver uit de buurt want ze zijn sneller klaar dan je denkt.
- Doe de feta samen met de Griekse yoghurt, het citroensap en de zeste van citroen in een blender en blend glad tot het een mooie spread is. Snijd de munt fijn
- Tijd om alles samen te brengen. Doe de whipped feta op het flatbread, schep er de erwtjes over, gevolgd door nog wat stukken feta en de verse munt. Werk tenslotte af met de crispy chili olie. Klaar is kees.
Deze flatbreads zijn multi-inzetbaar met verschillende toppings. Wil je eens wat anders?
Dan is deze flatbread met geroosterde wortel en geitenkaas misschien wel iets voor jou. Of deze flatbread met hummus en chorizomayo.
PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!