Flammkuchen met pulled zalm en peultjes
In de keuken

Flammkuchen met pulled zalm en peultjes

Knapperige bodem, zure room met veel kruiden, de eerste peultjes en pulled zalm— een heerlijke variatie op het ultieme comfortfood uit de Elzas. Wat ooit begon als een snelle test voor houtgestookte ovens, is inmiddels een geliefd gerecht waar je met eindeloos veel toppings kunt variëren. Maar wat dit eenvoudige gerecht echt naar een hoger niveau tilt? Een heerlijke wijn. Lees dus zeker door tot het einde voor de perfecte food-wine combinatie!

Ingrediënten (voor 2 personen / 1 grote flammkuchen):

  • Kant-en-klaar flammkuchendeeg of bladerdeeg
  • 200 ml zure room
  • 1 tl citroenrasp (optioneel, maar lekker fris!)
  • 300 g verse zalmfilet
  • 100 g peultjes
  • 5-tal radijsjes
  • Verse dille
  • Verse peterselie
  • Verse dragon
  • 2 el kappertjes – fijngesneden
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je de flammkuchen met pulled zalm en peultjes

  1. Start met het deeg.
    Verwarm de oven voor op 200°C? Leg het deeg op de bakplaat? Snij rondom rond halverwege door het deeg. Smeer de zijkanten in met eigeel. Prik gaatjes in het middelste deel en leg hierop bakparels. Gaar ongeveer 40 minuten in de oven tot alles goudbruin en krokant is. Verwijder de bakparels.
  2. Gaar de zalm.
    Dep de zalm volledig droog en wrijf die rondom rond in met olijfolie. Leg in een ovenschaal. Verwarm een oven tot 200°C. Zorg ervoor dat zowel de heteluchtoven als de grill op staan.
    Maak een mix van 1 el bruine suiker, 1,5 el zout en 0,5 el zwarte peper. Duw deze kruidenmengeling stevig aan bovenop de vis maar ook aan de zijkanten. Plaats de vis 7-10 minuutjes in de oven. 
  3. Bereid de erwten voor.
    Kook de peultjes kort (2-3 min), giet af en spoel koud. Je kan ze nu voorzichtig openen zodat je twee helften krijgt. Moet niet maar presenteert wel mooi.
  4. Tijd om de flammkuchen te beleggen.
    Meng de zure room met de kappertjes, verse dille, peterselie, dragon, peper en zout. Smeer dit over de bodem van de warme flammkuchen. Verdeel daarover de erwtjes, schijfjes radijs en pulled zalm. Werk af met wat grove peper en zeste van citroen.
Flammkuchen met pulled zalm en peultjes

Wijntip
Omdat ik de laatste tijd meer en meer ook bezig ben met wijn en dus eigenlijk ook eerder Minister van Eten en Drinken ben dan enkel van eten, geef ik graag vanaf nu bij elk gerecht een wijntip. Telkens van wijnhandelaars waar ik alle vertrouwen in heb dat ze de ideale combinatie food-wine kunnen maken.

Marjan Simcic Sauvignon Vert 2023

Deze Sauvignon Vert (ook wel Sauvignonasse) werd vroeger ook wel tokaj friulano genoemd. De gelijknamige wijnregio in Hongarije vond dat niet zo leuk; vandaar nu Sauvignon Vert. Verwacht je aan een volle, rijke & minerale wijn met zowel bloemige, fruitige als kruidige noten.

Alle info over deze wijn en bestellen kan op de website van Bottleneck.

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *