Flammkuchen met courgette en nduja
Flammkuchen. De eerste keer dat ik het woord hoorde, moest ik meteen aan een spicy rechthoekige pizza denken. Nu blijkt dat je de ‘flamm’ in flammkuchen vrij letterlijk mag nemen. Vroeger gebruikten de bakkers uit de Elzas namelijk wat restjes overgebleven deeg als een soort testdeeg. Het werd redelijk dun uitgerold, in de hete oven gestoken en gewacht. Was het in minder dan 2 minuten gaar, dan was de oven heet genoeg en konden ze beginnen bakken. Was de oven echter te heet, dan vatte de koek vlam en werd het vuur getemperd. Gecombineerd met wat crème fraiche, uien en spek was de “Elzassers flammkuchen” geboren.
Nu goed, je gooit op zo’n flammkuchen waar je zelf zin in hebt. Zijn er regels? Waarschijnlijk. Moet je die regels volgen? Absoluut niet. Om de vlam echt in de flammkuchen te krijgen zonder dat deze vuur vat, besloot ik er een flammkuchen met courgette en nduja van te maken. Nduja is een spicy, smeerbare worst. Als je er nog nooit van hebt gehoord, denk je vast ‘laat die spicy paté maar voor wat het is, ik ga wel voor het origineel’. Niet doen. De spicy, smeerbare worst uit Calabrië is de waanzin. De worst werd oorspronkelijk gemaakt van restjes vlees. De kop van het varken, afsnijdsels van buik en schouder, ingewanden, vet, zout en vooral heel veel geroosterde hete Calabrese pepers. De worst wordt uiteindelijk gedroogd en licht gerookt en smeerbaar gemaakt. Je kan het gebruiken in sauzen, om een boter van te maken, als toppin of in dit geval om de vlam in flammkuchen te steken!
Dit heb je nodig voor de flammkuchen met courgette en nduja (2 pers.):
- 1 flammkuchendeeg (te koop bij AH)
- 1 courgette
- 1 potje nduja
- Zure room (200 ml)
- 1 Citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 230°C. Laat de bakplaat zeker in de oven staan.
- Rol het flammkuchendeeg uit op een bakpapier. Smeer het volledige potje zure room uit op het deeg. Kruid lichtjes met wat peper en zout.
- Leg op de zure room hier en daar kleine toefjes van de nduja. Deze is redelijk spicy dus scha vooral zelf in waar je grenzen aan toefjes liggen. Rasp er wat zeste van de citroen over.
- Snijd de courgette dun met een mandoline indien je je flammkuchen wilt afwerken zoals op de foto. Je kan de courgette ook gewoon in kleine blokjes snijden en op de pizza leggen.
- Beleg de flammkuchen. Meng in een kommetje wat olijfolie met peper en zout en smeer de courgette goed in.
- Haal de hete bakplaat uit de oven en schuif de flammkuchen hier op. Plaats meteen in de hete oven voor 7-10 minuten. Houd deze goed in de gaten, het gaat snel.
- Werk af met wat kleine plukjes groen en je pikante flammkuchen is klaar. Dien op met een frisse salade.

Ben jij al ingeschreven op mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots?
Schrijf je dan hier in!