In de keuken

Fish & Chips met knapperige tartaarsaus

Je zou bij het lezen kunnen denken dat de inhoud van dit blogbericht gaat over de Fish & Chips. Niets is echter minder waar. De focus ligt hem hier vooral op de saus. De extra knapperige tartaarsaus. Want er is sinds deze week een boek op de markt met de titel ‘Saus is de beste saus’ van Hanne Lemmens. Deze titel komt perfect overeen met mijn levensmotto. Saus maakt immers alles beter. Het is een boek doorspekt met woordspelingen, anekdotes en smeuïge recepten. Het boek werd op de boekenvoorstelling aangekondigd als een ‘eigenzinnig kookboek’ en dat is het zeker ook. Ik heb er al kort wat in gelezen en eigenlijk vind ik het vooral een mooie ode aan je eigen ding doen, je er goed bij voelen en er andere mensen mee verrassen. De klassieke regeltjes van de kunst worden soms omarmd, soms overboord gegooid. Soms stel je je vragen bij een saus maar ook dat is helemaal oké. The proof of the pudding is in the eating en dus zit er niet anders op om die vragen te beantwoorden door de saus effectief eens te maken.

Zo ging ik voor de Fish & Chips met knapperige tartaarsaus. Of zoals Hanne het noemt: een kruidensalade met een fikse dressing. Ik mocht alvast deze ene saus met jullie delen. Ik heb er maar meteen een heel gerecht aan gesausd want daarvoor bestaat saus. Om droge dingen nat te maken. Voor we aan het recept beginnen wil ik jullie deze quote uit het boek niet onthouden. Als voorproevertje zeg maar.

Dit is het type saus dat enkel zelfgemaakt echt smaakt. Alleen jammer dat het zo’n onhebbelijk gedoe is. Kruiden zijn tof, maar plakken koppig aan je vingers en je snijplank. Als je de moeite neemt om verse tartaarsaus te maken, ga ik er dus vanuit dat het feest is. En als het geen feest is, dan is het dat toch want er staat verse tartaarsaus op tafel. Schaakmat!

Voor de knapperige tartaarsaus:

 • 5 eetlepels mayonnaise
 • 2 el gehakte zoetzure augurlen
 • 1 gesnipperde sjalot
 • 2 el grof gehakte appelkappertjes
 • 2 el gesneden verse peterselie
 • 2 el gesneden verse bieslook
 • 1 eetlepel gesneden verse dragon
 • 1 hardgekookt ei
 • Peper en zout

Voor de Fish & Chips (4 personen):

 • 4 visfilets (Ik ging voor schelvis maar kabeljauw kan ook)
 • 100 gr zelfrijzende bloem
 • 100 gr gewone bloem
 • 140 g witbier, ijskoud (Ik ging voor Hoegaarden maar bvb een Brugs tarwebier kan ook)
 • 1 kl kurkuma
 • 1 kl Currypoeder
 • 1 kl paprikapoeder
 • 8 grote bloemige aardappelen
 • Zonnebloemolie (veel)

Zo begin je aan de Fish & Chips met knapperige tartaarsaus:

 1. Start met de knapperige tartaarsaus. Pel het hardgekookte eitje en leg het in een mengkom. Prak het met een vork en voeg daarna de augurken, de appelkappertjes, de sjalot en de verse kruiden toe.
 2. Voeg er nu de mayo aan toe en roer grondig. Proef dan en kijk zelf hoeveel peper en zout er nog bij moet. De tartaar is klaar!
 3. Was de aardappelen en snijd ze in dikke frieten. Ik schil ze niet maar you do you. Leg ze een 5-tal minuutjes in koud water, spoel af en laat een 10-tal minuutjes heel zacht koken in ruim water met wat zout.
 4. Verhit een oven tot 200°C. Spreid de uitgelekte en desnoods even afgedroogde ‘chips’ uit op een bakpapier. Doe er wat zonnebloemolie en zout over en laat een dik half uur garen. (Of tot ze vanbuiten krokant zijn en vanbinnen zacht)
 5. Meng de zelfrijzende bloem met de kurkuma, currypoeder, paprikapoeder en een stevige snuif zout. Voor een extra luchtig effect kan je nog wat extra bakpoeder toevoegen. Doe het ijskoude bier erbij en roer even stevig met een garde tot het een dik beslag wordt. Gebruik binnen de 5 minuten of zet even koel weg tot je klaar bent voor je vis.
 6. Warm zonnebloemolie op tot 180°C. Zorg dat de vis helemaal onder de olie kan later. Dep de vis zelf droog, kruid met zout en coat in de gewone bloem. Wanneer de zonnebloemolie de juiste temperatuur bereikt heeft, dop je de bebloemde vis in het beslag, zorg dat alles mooi bedekt is en laat zachtjes en voorzichtig in de hete zonnebloemolie glijden. Frituur een 4-tal minuutjes. Draai halverwege even om. de exacte gaartijd hangt wat af van de dikte van je vis. Doe maximum 2 visjes per keer
 7. Haal de vis na die 4 minuten uit de pan en laat afkoelen op een rooster. Haal de chips uit de oven, doe er nog wat grof zout over en leg samen met het stukje vis, de extra knapperige tartaarsaus en eventueel wat erwtjes in wat boter met citroensap en zeste op je bord en bedenk hoe mooi en simpel het leven kan zijn.
Fish & Chips met knapperige tartaarsaus

Zoals gezegd was dit een voorproevertje. Het hele boek ‘Saus is de beste saus’ staat vol leuke sausrecepten en leuke mopjes. Een ideaal cadeau om te geven (of te krijgen) voor de feestdagen. Zowel de hobbykok, chef of liefhebber van woordmopjes worden zonder enige twijfel gelukkig van dit boek. Het boek is te koop bij de lieve mensen van Pelckmans uitgeverij en kan je hier bestellen.

Wil jij wekelijks het laatste culinaire nieuws en nieuwe recepten in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *