In de keuken

Fish and asperges

De lente was dit weekend heel even in het land. Dat hebben niet enkel wij gevoeld, maar ook de asperges onder de grond. Stilaan vinden die hun weg naar boven. Elk jaar opnieuw twijfel ik of ik ze een plekje ga geven in mijn moestuin. Het grootste nadeel is namelijk dat het ongeveer 3 jaar duurt voor je ze kan oogsten. Maar dan zit je erna wel meteen voor 15 jaar goed.
Misschien moet ik me er toch eens aan wagen.

Met de eerste groene asperges die ik dit jaar kon bemachtigen, heb ik in elk geval een enorm lekker paasgerecht gemaakt.
Een soort variant op Fish and Chips met asperges. Een beetje gezonder ook en ideaal als licht lentegerecht of hapje volgende week bij de koers der koersen, De Ronde van Vlaanderen.

Ingrediënten:

– Stevige witte vis: wijting, koolvis,… (gebruik geen kabeljauw, die andere witte vissen smaken minstens even goed en zijn een pak minder prijzig.)
– Paneermeel
– Bloem
– 1 eitje/man + 1 eitje om los te kloppen
– Groene asperges
– Appelazijn
– Parmezaanse kaas

Bereiding:

Snij de vis in hapklare repen en kruid met peper en zout.
Wentel ze even in de bloem, het losgeklopte eitje en daarna in paneermeel. Of gebruik gewoon het kibbelingbeslag van Jean Sur Mer. Laat aan de kant liggen.

Snij de poep af de asperges en stop in je soepzakje. Groene asperges hoef je voor de rest niet te schillen. Snij in stukken en leg de stukjes in een pan gesmolten boter of op de gril. Laat ze bakken tot ze een mooi kleurtje krijgen. Kruid met peper en zout.
Hou een 3-tal asperges apart

Laat ondertussen water koken en laat een pan met je favoriete olie warm worden. In mijn geval is dat koolzaadolie. Doe de eitjes ongeveer 5 minuutjes  in het kokend water en koel meteen af in ijskoud water. Laat de vis ondertussen een mooi korstje krijgen in de olie. Draai regelmatig.

Terwijl alles staat te bakken en koken, rasp lange slierten van de 3 overgebleven asperges.
Doe in een potje samen met een scheut appelazijn (ik gebruik Azwijn, een streekproduct uit Zwijndrecht) en wat peper en meng.
Rasp ook wat Parmezaanse kaas in lange vellen.
Blus tenslotte de vis die klaar is met een stevige scheut citroen en leg alles mooi op een bord. (Voorzichtig met het ei.) Bam, de lente op je bord. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *