De Moestuin

Een tweedehandse moestuin

Onlangs schreef ik een blogpost over het levend houden van basilicum uit de supermarkt. Deze werd vlot opgepikt en gecopy-pastet door DeMorgen en Het Laatste nieuws. Waarvoor dank. Mijn schrik voor reacties op HLN als ‘vuile groene’, ‘het is de schuld van de Sossen’ of ‘alle allochtone planten buiten’ was ongegrond. Alleen maar positieve reacties en één reactie die mijn hele blog post samenvatte in één enkele zin:

Screen Shot 2015-03-29 at 12.57.33

Naar aanleiding van deze post werd ik gecontacteerd door 2dehands.be om voor hun als ‘moestuinexpert’ ook een artikeltje te schrijven. Nog niet zo’n slecht idee vond ik dat. Zo kon ik ook aantonen dat je niet veel geld hoeft uit te geven om een leuke moestuin te starten.

Akkoord, je moet even zoeken, maar plots vind je exact wat je zoekt. In mijn geval waren het de ideale houten bakken.  Slecht €10 per stuk. Ik ga geen tuincentra noemen, maar ik zag daar bijna exact dezelfde bak staan voor €59. Even zoeken loont wel degelijk de moeite.
Op zondagochtend dan even richting Mechelen om ze op te pikken en meteen aan de slag.
Wat volgt is een kleine handleiding om je eigen moestuinbak snel in orde te brengen.

Wat heb je nodig voor een moestuin?

  • Iets om je potgrond in te doen: een bak, een trog, een pot, een houten kistje, … Hoe groot? Dat kies je zelf. Maar het is logisch dat je geen bloemkool kan kweken in een kleine vaas.
  • Zorg steeds voor een gat (of kleine gaatjes) onderaan: zo kan het water weglopen.
  • Vergeet je worteldoek niet. Te koop in elk tuincentra.
  • Leg onderaan hydrokorrels. Ideaal voor de waterhuishouding in je bak.

Bak hydrokorrel

  • Doe een mengeling van potgrond, compost en bodemverbeteraar in je bak.

Bak potgrond

  • Dat is het: je bak is klaar om te beplanten. Ik ging voor Zuring, soorten sla, aardbeien, lente-ui, warmoes of snijbiet en Nieuw-Zeelandse spinazie.

bak groenten

Nog een laatste tip die je moestuin alle kans op slagen geeft:
Zet je moestuin zo dicht mogelijk bij je keuken of op zijn minst in het zicht buiten. Zo kun je problemen sneller detecteren en ga je sneller geneigd zijn om er wat tijd aan te besteden.

Nu heb je geen enkele reden meer om er niet aan te beginnen. Oké, de regen is misschien spelbreker vandaag, maar volgende week is het een verlengd weekend en zou het weer wat beter zijn. Dan heb je écht geen enkele reden meer.

Cheers,
R.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *