Een Oost-Indische kers op de taart
Eén van mijn favoriete groenten in de moestuin is de Oost-Indische kers. Niet enkel groeit hij ongelooflijk mooi en goed, deze plant houdt heel wat ongedierte weg van andere planten en is bovendien volledig eetbaar.
Een zeer dankbare plant dus die je in alle kleuren van de regenboog kunt vinden.
Qua smaak komt het voor mij in de buurt van waterkers met een iets zoetere toets. Zowel de bladeren als de bloemen durf ik geregeld in slaatjes of gerechten te verwerken. Buiten de smaak zijn ze ook nog eens ongelooflijk decoratief.
Niet enkel de blaadjes en bloemen smaken lekker. Blijkbaar kun je de zaden ook opeten.
Niet twijfelen dus en zaden oogsten. Wat ik ook heb gedaan. Ik was verbaasd hoeveel zaen er van twee kleine planten kwamen.
De zaden verzamelde ik in een bakje. Thuis even snel afgespoeld en een nacht laten weken in zout water. Anders is de smaak naar het schijnt iets te pittig.
Na het nachtje weken heb ik een pannetje azijn, water, suiker en venkelzaad laten koken en over de zaden van de Oost-Indische kers gegoten. Nu moet ik het nog enkel weken laten trekken en dan zouden ze klaar moeten zijn. Ik ben benieuwd.
Nog een leuk extra weetje. Blijkbaar worden de zaden van de Oost-Indische kers ook wel eens ‘armeluiskappertjes’ genoemd. Vroeger hadden de mensen geen geld voor de echte kappertjes dus maakten ze deze van deze veelzijdige plant.
Voor de mensen die hem graag in de moestuin willen. Begin mei zaaien. komt vrij snel boven de grond en zorgt voor een rijke oogst. Goed weer, slecht weer… bijna altijd doet deze plant het goed. Volle grond of gewoon in een plantenbakje. Veel heeft de Oost-Indische kers niet nodig om gelukkig te zijn.
Cheers,
R.
hi, ik heb geregeld bloemen gegeten van mijn eerste oost indische kers. ik kan nu, begin augustus, alleen nog geen zaden ontdekken. zoals ik het begrijp zou je nog steeds zaden moeten kunnen vinden om als je de bloemen gegeten hebt, toch? wanneer zouden de zaden dan moeten gaan groeien? ik kan er geen ontdekken… :)