De Moestuin, In de keuken

Een Oost-Indische kers op de taart

Eén van mijn favoriete groenten in de moestuin is de Oost-Indische kers. Niet enkel groeit hij ongelooflijk mooi en goed, deze plant houdt heel wat ongedierte weg van andere planten en is bovendien volledig eetbaar.
Een zeer dankbare plant dus die je in alle kleuren van de regenboog kunt vinden.

Qua smaak komt het voor mij in de buurt van waterkers met een iets zoetere toets. Zowel de bladeren als de bloemen durf ik geregeld in slaatjes of gerechten te verwerken. Buiten de smaak zijn ze ook nog eens ongelooflijk decoratief.

foto 3

10670268_10152708133554929_4772537617105003331_n

Niet enkel de blaadjes en bloemen smaken lekker. Blijkbaar kun je de zaden ook opeten.
Niet twijfelen dus en zaden oogsten. Wat ik ook heb gedaan. Ik was verbaasd hoeveel zaen er van twee kleine planten kwamen.

Screen Shot 2015-09-14 at 16.02.41

De zaden verzamelde ik in een bakje. Thuis even snel afgespoeld en een nacht laten weken in zout water. Anders is de smaak naar het schijnt iets te pittig.

Screen Shot 2015-09-14 at 16.03.38

Na het nachtje weken heb ik een pannetje azijn, water, suiker en venkelzaad laten koken en over de zaden van de Oost-Indische kers gegoten. Nu moet ik het nog enkel weken laten trekken en dan zouden ze klaar moeten zijn. Ik ben benieuwd.

foto

Nog een leuk extra weetje. Blijkbaar worden de zaden van de Oost-Indische kers ook wel eens ‘armeluiskappertjes’ genoemd. Vroeger hadden de mensen geen geld voor de echte kappertjes dus maakten ze deze van deze veelzijdige plant.

Voor de mensen die hem graag in de moestuin willen. Begin mei zaaien. komt vrij snel boven de grond en zorgt voor een rijke oogst. Goed weer, slecht weer… bijna altijd doet deze plant het goed. Volle grond of gewoon in een plantenbakje. Veel heeft de Oost-Indische kers niet nodig om gelukkig te zijn.

Cheers,
R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *