Hapje, In de keuken

Deviled eggs

Of bij ons beter bekend als gevulde eieren. Iedereen heeft ze ooit al wel eens gegeten op een feestje bij de bomma. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik ze zelf nog nooit had klaargemaakt. Deviled eggs waren niet meteen top of mind wanneer ik dacht aan een hapje. Nu ik ze echter één keer heb gemaakt, weet ik niet of ik nog ooit iets anders wil. Het is bedrieglijk makkelijk en je kan er alle kanten mee uit. Ik vroeg me echter wel af waarom deze eieren ‘deviled eggs’ werden genoemd. Hoe kan zoiets hemels nu des duivels zijn?

Wat zijn deze gevulde old school eieren?

Deviled eggs zijn hardgekookte eieren die gepeld zijn, in 2 gesneden en dan opnieuw gevuld met een mengsel van de eidooier en enkele andere ingrediënten. De basis vandaag de dag is relatief simpel: eidooier, mayonaise, mosterd, zout en peper. Vaak ook verder op smaak gebracht met paprikapoeder of cayennepeper. En het is vooral die laatste die mee voor de term ‘deviled’ heeft gezorgd.

Rewind. Even terug in de tijd naar het oude Rome waar ze hardgekookte eieren met spicy sauzen vooral als aperitiefhapje aten. Nochtans werd er over dit hapje het volgende gezegd “ab ova usque ad mala” letterlijk vertaald als “from eggs to apples,”. Vrij vertaald: “Je kan deze eieren eten van bij de start van de avond tot aan je dessert, het smaakt altijd even goed.”.

Even doorspoelen naar de 13de eeuw. Toen kwamen ze in Spanje op het geweldige idee om de eidooiers uit de hardgekookte eieren te halen en deze te prakken met de sauzen en opnieuw te vullen. Eeuwen aan perfectioneren gingen er aan vooraf maar in de 15de eeuw resulteerde dit in een hapje dat lijkt op wat wij vandaag de dag kennen. Enkel was de naam toen nog niet ‘deviled eggs’. Daar moeten we dan weer nog wat voor vooruit spoelen naar de 18de-19e eeuw. Toen ontstond de culinaire term ’to devil’. Oftewel een gerecht waar je hete saus, tabasco, mosterd of pepers aan toevoegde. Een term recht uit de hel zodat je wist wat je voor je ging krijgen als je iets ‘deviled’ zou bestellen.

Nog een laatste keer doorspoelen naar vandaag de dag. Het zijn zachtere tijden en dat merk je aan de niet meer zo heel deviled eggs. Wij gebruiken zure room, yoghurt of mayonaise om de eidooiers te binden. De scherpe, spicy kantjes zijn er wat afgevijld. Nu het mooie aan deze eieren is dat je er alle richtingen mee uit kan. Hipsterversie met avocado? Kan. Oosterse versie met sesamolie, sojasaus en Japanse mayo? Kan. Cheesy versie? Kan zeker. Ontbijtversie met spek? Laat maar komen. Fancy versie met kaviaar? Heerlijk. Doe ermee wat je maar wil. Respecteer de basis: een eidooier en wat pit. En ga voor de rest helemaal van de hel naar de hemel.

Deviled eggs

Dit heb je nodig voor 20 hapjes:

  • 10 eieren
  • 3 el mayonaise
  • 1,5 el mosterd
  • Peper en zout
  • plakjes ontbijtspek (optioneel)
  • Kaviaar (optioneel)
  • Bieslook, fijngesnipperd (optioneel)
  • Cayennepeper of paprikapoeder
    –> Wat je ook nodig hebt voor een mooi resultaat is een spuitzak met een gekarteld mondje.

Zo maak je deze deviled eggs:

  1. Breng water aan de kook en kook de eieren 10 minuten. Koel ze daarna meteen af in ijswater of laat ze even onder een koude, stromende kraan liggen in de pot. Op die manier koelen ze ook voldoende snel af.
  2. Halveer ze in de lengte en haal de eidooiers eruit. Bewaar ze meteen in de foodprocessor. Veel recepten raden een lepel aan om de dooiers eruit te halen. Bij mij ging het vlotter om zacht op het eiwit te drukken zodat ze eruit floepten. Hou de eiwitten koel.
  3. Blend de eidooiers samen met de mayonaise, de mosterd, peper en zout tot een dikke massa. Proef en kruid bij indien nodig.
  4. Doe dit mengsel in een spuitzak met gekarteld mondje en spuit mooie toefjes in de eiwitten.
  5. Werk af met een fijngesnipperde bieslook en een toefje cayennepeper of paprikapoeder.
  6. Optioneel kan je hier ook nog spek of kaviaar aan toevoegen. Laat enkele plakjes ontbijtspek 7-10 minuten garen op een bakpapier in de oven tot ze krokant zijn. Laat afkoelen en verpulver over de eieren. Voor de kaviaar hoef je enkel een klein lepeltjes op het eitje te leggen.
Deviled eggs

Dit waren nu mijn versies maar zoals hierboven al gezegd zijn er honderden variaties. Het mooie is dat je deze, zoals de oude Romeinen al zeiden, kan gebruiken voor zowat elke gelegenheid. Kerst, pasen, een picknick, een verjaardag,… noem maar op. deviled eggs misstaan op geen enkele feesttafel.

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *