De Moestuin, Hapjes

De vergeten tuin van Sanguisorba

Vandaag was ik op bezoek bij Sanguisorba. Een kleine kwekerij in Ranst die gespecialiseerd is in vergeten kruiden, groenten en wilde planten. En met vergeten kruiden en groenten heb ik het niet over aardpeer of pastinaak.

Je kan er echte speciallekes vinden zoals hyssop, kattekruid, komkommerkruid,… Niet enkel kan je er kruiden vinden om te gebruiken in gerechten, je vindt er ook een heleboel kruiden voor medicinaal gebruik.

Op dit moment waren er enkel kruiden en verschillende soorten fruitbomen/struiken in de aanbieding. Het was vandaag dan ook de eerste dag dat hij terug open was na een kleine winterslaap.

Ook daar enkele speciallekes. Of heb jij ooit al gehoord van de meloenpeer of pepino? Een klein vruchtje dat smaakt naar iets tussen meloen en peer.

Of ken je de aardbeispinazie?
Zowel de bloemetjes als bladeren zijn eetbaar.

Het leuke aan deze kwekerij is dat het al bij al kleinschalig is. Mensen moeten zich verplaatsen naar daar als ze een speciaal kruid of groente willen. Maar eigenlijk is het de verplaatsing meer dan waard. In een tuincentrum kan je zo’n zaken niet vinden. Bovendien zijn het enorm vriendelijke mensen die alle kennis bezitten om jou te helpen in je zoektocht naar het ideale kruid.

Uiteraard kon ik niet met lege handen huiswaarts en richting de serre keren. Zelf kocht ik Ananassalie, citroengras, bergamot, een speciale rabarber, artisjok,een steviaplant en een stekebezenplant.

Een aantal nieuwe dingen, een aantal oude bekenden. Ik ben vooral benieuwd naar de artisjok en het citroengras. In elk geval zal het niet de laatste keer zijn dat ik daar ben geweest. Ik ga proberen om zo veel mogelijk geheimen van Bart Belmans, de bezieler van Sanguisorba, te ontfutselen.

Voor iedereen die dus eens iets anders zoekt, ga er eens langs en laat je verleiden door planten die geuren naar cola, smaken naar ananas of aanvoelen als schuurpapier.

Cheers,
R.