In de keuken

De ultieme tomatensalade

Wanneer ik felgekleurde tomaten zie liggen, of dat nu bij de boer of bij de supermarkt is, dan heb ik zin om er spontaan eentje vast te pakken en er in te bijten. Het is volgens mij iets nostalgisch. Als kind had mijn grootvader een serre achteraan in de tuin. Wanneer ik als kind wist dat er rijpe tomaten waren, liep ik bij aankomst eerst naar de serre om in een lauwe, volledig rijpe tomaat te bijten en pas dan ging ik de rest van de familie begroeten. Er kan voor mij weinig op tegen perfect rijpe tomaten. De enige moeilijkheid is dat die niet makkelijk te vinden zijn. En dat is jammer want voor deze ultieme tomatensalade heb je echt rijpe tomaten nodig. Samen met enkele andere kwaliteitsvolle ingrediënten.

Hoe herken je nu rijpe tomaten? De meeste artikels zullen zeggen ‘aan de kleur’. Dat is gedeeltelijk waar. Een rode of gele tomaat eet je inderdaad best niet groen. Maar er zijn ook groene tomaten die je alleen maar groen kan eten zoals de Green Zebra. Nee, best let je op de hardheid van de tomaat. Met een tomaat die nog hard is, maak je geen ultieme tomatensalade. Met een tomaat waar je voorzichtig mee moet zijn om hem vast te pakken en te vervoeren dan weer wel. Je moet de tomaat kunnen ruiken en er zachtjes in kunnen knijpen. Het is een raar zicht in de winkel maar goed, het is dat of teleurgesteld harde, onrijpe tomaten opeten.

Wat heb je verder nog nodig voor de ultieme tomatensalade:

  • Rijpe tomaten (verschillende kleuren en groottes, op kamertemperatuur)
  • 1 kwalitatieve burrata
  • Verdomd goede olijfolie
  • Enkele blaadjes basilicum
  • Grof zout
  • Zwarte peper
  • (Optioneel kan je nog goede rauwe ham, croutons gebakken in lookboter, fijngesneden ansjovis of wat pijnboompitten toevoegen. Het is een of-of verhaal, hou de salade redelijk puur)

Zo maak je het:

  1. Begin met de tomaten in hapklare kwartjes te snijden. Dat gaat per tomaat anders zijn. wees wat creatief, verschillende vormen en groottes maken zo’n salade boeiend.
  2. Kruid met grof zout en olijfolie en meng goed. Dresseer in een schaal.
  3. Haal de burrata uit de verpakking en trek in stukken uit elkaar. Doe dat boven de schaal zodat elke druppel in de schaal terecht komt. Kies best voor een burrata die niet superlopend is binnenin. Leg de burrata op de tomaten.
  4. Kruid met heel grove zwarte peper en nog wat extra olijfolie.
  5. Werk af met royaal veel basilicum en één van de andere opties indien je daar zin in hebt.

Zo’n schaal is ideaal om op tafel te zetten bij een zomerse bbq of om gewoon op je eentje op te eten als lunch. Let wel op, het is op zich een salade die snel klaar is maar ik zou het niet aanraden om deze op voorhand te maken. Het grof zout onttrekt best wat vocht en dan eindig je met een serieuze plas onderaan. Moest je wat veel vocht hebben, is dat uiteraard ook geen straf. Zorg dan voor goed absorberend brood en je hebt jezelf nog een lekker dipje onderaan. Enjoy!

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *