De ultieme aardappelsalade
In de keuken

De ultieme aardappelsalade

Groenten op de barbecue vind ik geweldig. Maar als er nu één iets is dat nooit mag ontbreken op een barbecue is het de ultieme aardappelsalade. Traditioneel maak je deze met wat augurkjes, mayo en peterselie. Absoluut niets mis mee maar erg verrassend is het niet. Gooi er echter nog wat andere groenten bij, gebruik veel verse kruiden, maak een Green Goddes dressing en je hebt een kom aardappelsalade die leeg is nog voor de eerste worstjes van de grill komen.

In dit recept geen exacte hoeveelheden verse kruiden. Doe dat een beetje op het gevoel. Wanneer je het gevoel hebt ‘mmm, zijn het wel genoeg kruiden?’ moet je nog een beetje toevoegen en dan is het perfect.

Wat heb je allemaal nodig?

  • 500 gr krieltjes, schoongemaakt en in hapklare stukkengesneden
  • 1 1/2 theelepel fijn zee- of koosjerzout
  • 200 gr sugar snaps of peultjes, ontdaan van de topjes en taaie zijkanten
  • Halve komkommer, in dunne plakjes gesneden komkommer
  • 1 venkel, in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden (bewaar de topjes voor de afwerking)
  • zwarte peper

    Dit heb je nodig voor de Green Goddess dressing:
  • Een handvol basilicumblaadjes
  • Een half handvol dragonblaadjes
  • Een half handvol dille
  • 2 teentjes knoflook, zonder schil
  • 2 tl kappertjes, uitgelekt
  • 1/2 tl zout
  • 3 el mayonaise van goede kwaliteit (of zelfgemaakt
  • sap van een halve citroen

    Dit heb je nodig voor de ingelegde, rode ui:
  • 4 rode uien (middel)
  • 250 ml water
  • 250 ml azijn
  • 4 el suiker
  • gedroogde kruiden naar smaak zoals peperkorrels, venkelzaad, laurier,…

Zo maak je de ultieme aardappelsalade:

  1. Start met de ingelegde, rode ui. Ontvel de rode ui en snijd in dunne plakken (gebruik hiervoor een mandoline)
  2. Doe de rode ui alvast in een gesteriliseerde, glazen pot.
  3. Verwarm het water samen met de azijn, kruiden en de suiker tot het kookt en de suiker opgelost is.
  4. Giet het kokende water bij de ingelegde rode ui, sluit de pot af en laat volledig afkoelen. Ze zijn op hun best na enkele dagen maar na een uurtje kan je ze zeker ook al eten.
  5. Doe de gesneden krieltjes in een grote pot en zet ze onder met water. Voeg zout toe en breng aan de kook. Kook tot de krieltjes gaar zijn. Dat duurt ongeveer een 12-tal minuten naargelang de dikte. Schep de krieltjes met een schuimspaan uit het water en giet ze af. Bewaar het water. Laat de krieltjes volledig afkoelen (je kunt ze onder koud water houden om dit te versnellen).
  6. Voeg de sugar snaps toe aan het kokende water en laat 2 minuutjes koken. Giet de sugar snaps af en spoel met koel water om het koken te stoppen (of geef ze een ijsbad).
  7. maak de dressing: Doe de verse kruiden, de teentjes look, kappertjes, 1/2 tl zout de mayonaise en het citroensap in een keukenmachine. Mix tot een gladde massa. Proef en voeg, indien nodig, meer citroen of zout toe.
  8. Doe de afgekoelde krieltjes in een grote kom. Voeg de sugar snaps, komkommer, venkel, 3 el van de dressing en een paar flinke draaien zwarte peper van de molen toe. Roer alles voorzichtig door elkaar. Proef en voeg meer citroen of zout toe als je dat lekker vindt. werk af met de ingelegde rode ui, enkele plukjes dille en/of venkel en /of basilicum.
  9. Serveer de ultieme aardappelsalade meteen, of zet hem een nacht in de koelkast om de smaken te mengen. De salade ziet er vers het mooist uit, maar de smaak wordt beter na een tijdje in de koelkast. Aan jou de keuze.

Wil je je Green Goddess dressing echt green krijgen? Gooi dan nog een handvol spinazie mee in de blender en je zal zien dat de dressing nog net dat tintje groener wordt.

Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *