De Moestuin

De tomatendief

Het zijn mooie dagen in de serre. Alles begint weelderig te groeien en de eerste vruchten komen tevoorschijn. Zo ook bij één van mijn favoriete vruchten: de tomaat!
Zelf probeer ik dit jaar een achttal verschillende soorten te kweken. De coeur de boeuf is de eerste die zich laat zien.

Screen Shot 2015-05-29 at 14.06.01

Tomaten zijn niet meteen de makkelijkste planten. Ze kunnen getroffen worden door veel verschillende ziektes en ze vragen een wekelijks onderhoud.
Zo moet je regelmatig een kijkje gaan nemen en tomaten ‘dieven’.

Wat is dieven?
Dieven van tomaten is eigenlijk het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkelt zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.

Hier zie je zo een vuile dief. (Geen nood, verwijderd en begraven ondertussen)

Screen Shot 2015-05-29 at 13.58.21

Waarom dieven?
Als we de okselknoppen zouden laten groeien, dan zou dat ten koste gaan van de kracht van de hoofdtak, en zouden we kleinere en zwakkere trossen tomaten krijgen. We zouden bovendien een plant hebben die niet meer langs een stok op te binden is, en die op den duur uit een warboel van bladeren en stengels bestaat. Zo’n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt.

Waarop letten?
Het verwijderen van dieven is een eenvoudig handigheidje. In de zomer kunnen dieven echter zeer snel groeien.  Bovendien lopen we altijd het risico dat we een dief over het hoofd zien, en die kan dan binnen een week net zo dik en lang zijn geworden als de hoofdstengel . Zelfs dan moet je hem verwijderen.  Op sommige plaatsen kunnen dieven moeilijk te zien zijn, bv in de kop van een halfwas plant waar we van boven op kijken. Ga met uw vingers door de top heen om de bladeren wat uit elkaar te halen en vind de dief!

Screen Shot 2015-05-29 at 13.46.50

Voor de rest hebben je planten enkel nog veel liefde en wat meststoffen nodig om goed te groeien. Ik gebruik daar de speciale tomatenmeststoffen van Naturen voor. Voorlopig groeien de planten vlot.
Maar fingers crossed, want het kan snel de verkeerde richting uitgaan met tomatenplanten.

Cheers,
R.