Crushed crunchy patatas bravas
Wanneer ik dit schrijf, lig ik op de zetel met een foodcoma. Dat was lang geleden. Niet dat ik de laatste tijd geen lekkere dingen eet maar soms maak je iets klaar waar je van kan blijven eten, waar je na elke extra hap weet dat je er spijt van gaat hebben. Deze crushed crunchy patatas bravas is iets waar je achteraf enorm veel spijt van gaat hebben maar elke maand opnieuw zou willen klaarmaken. Het is de indigestie en het zetelhangen meer dan waard.
Patatas bravas zijn aardappelen die zacht zijn vanbinnen en krokant vanbuiten overgoten met een saus. Vaak worden de ongelijk gesneden aardappelen eerst kort in olijfolie gebakken en daarna gefrituurd. De saus varieert van salsa brava, of een pikante tomatensaus, tot aïoli. Of beide. Persoonlijk ben ik ook van mening dat je niet hoeft te kiezen als beide een optie zijn. Deze crushed crunchy patatas bravas hebben dan ook een smokey tomatensaus, een gewone mayonaise maar wel met rauwe look voor die extra spicy kick en om de laatste weken aan afstand houden in de strijd tegen corona in ere te houden. Frituren laten we achterwege. Door de aardappelen te crushen, zorgen we voor een krokant korstje en een zachte binnenkant.
Dit heb je nodig:
Voor de patatas:
- Krielaardappelen (zoveel als je op kan en doe dit aantal dan maal 2)
- Olijfolie
- Grof zout
Voor de salsa brava:
- 400 ml passata
- 3 teentjes look, zonder pel, heel fijn gesneden
- 1 kleine ui, geschild en fijn gesneden
- 2 el gerookt paprikapoeder
- 2 el paprikapoeder
- Zout
- Verse tijm
- Optioneel suiker (ik gebruikte een zelfgemaakte passata dus die was zo al zoet genoeg)
Ook nog nodig:
- Mayonaise
- 1 teentje look
- 2 el verse peterselie
Hoe begin je eraan?
Gaar de krielaardappelen in kokend water tot ze zacht zijn. Giet af en laat opdrogen.
Maak ondertussen de salsa brava. Stoof de fijngesneden ui samen met het gerookte paprikapoeder, het paprikapoeder, enkele takjes tijm en het zout gaar op een zacht vuur in een scheutje olijfolie. Wanneer de uien zacht en gaar zijn, doe er dan de fijngesneden look bij en laat nog even meegaren. Voeg de tomatensaus toe en laat zachtjes inkoken.
Verwarm de oven voor op 230°C. Spreid de krielaardappelen uit op een bakpapier op een bakplaat en crush ze zachtjes met de onderkant van een glas. Doe er royaal veel olijfolie over en grof zout en schuif voor minstens 20 minuten in de oven. Check na 20 minuten en laat eventueel nog wat langer garen als ze nog niet crunchy genoeg zijn.
Doe de salsa brava in een blender wanneer de tomatensaus ingekookt is en veel vocht kwijt is. Blend tot een mooie sausdikte. Haal de crunchy crushed patatas bravas uit de oven en rasp er meteen wat look over. Meng goed en doe in een kom. Werk af met enkele toefjes van de salsa brava, de mayo en de verse peterselie. Foodcoma in 3…2…1….