Crispy spicy rice salad
Van restje rijst naar culinaire verrassing
Heb je nog gekookte rijst over van gisteren? Gooi het zeker niet weg want die rijst wordt het begin van iets heerlijks. Met dit recept tover je de rijst om tot een verrukkelijke crispy spicy rice salad, een gerecht dat niet alleen praktisch, maar ook verrassend smaakvol is. De magie zit hem in de textuur: door de rijst eerst lekker spicy en krokant te bakken, krijgt het een goeie bite die perfect contrasteert met frisse kruiden en groenten en de, zoet-zout-zure dressing.
Het gerecht is bovendien redelijk veelzijdig. Je kunt werkelijk alles wat je nog in de koelkast hebt liggen toevoegen — van knapperige komkommer tot sojascheuten, boerenkool of groene asperges tot restjes gegrilde kip of gebakken tofu. Zo maak je van een simpele doordeweekse maaltijd een heerlijk gerecht zonder al te veel moeite te doen.
Bovendien is het een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. Rijst die een nachtje in de koelkast heeft gestaan, is namelijk nog beter geschikt voor dit recept dan vers gekookte rijst — hij is steviger, plakt minder en bakt extra krokant op. Dus de volgende keer dat je wat rijst overhoudt, weet je wat je te doen staat: maak er een crispy rice salad.
Dit heb je nodig voor de crispy spicy rice salad:
- 250 g gekookte en afgekoelde rijst (liefst van de dag ervoor)
- 2 el gochujang
- 2 el rijstolie
- 1 komkommer, grof gesneden in hapklare stukken.
- 150 gr edamamebonen, gaargekookt
- 3 avocado’s, ontpit en in hapklare stukken gesneden
- Handvol munt
- Handvol koriander
- 1 limoen
- 1 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 2 el rijstwijnazijn
- 1 el donkerbruine suiker
- 1 teentje look
Zo maak je het:
- Verwarm een heteluchtoven voor op 200°C. Haal het koud overschotje rijst uit de koelkast. Roer helemaal los en meng met twee eetlepels gochujang en de rijstolie tot de rijst gelijkmatig oranje kleurt. Neem een ovenschaal, leg er bakpapier op en duw op de rijst tot je een dun laagje hebt. Kan het dunner? Gebruik dan een tweede ovenschaal. Zet in de oven.
- De rijst moet er ongeveer 35 à 40 minuten in staan. Roer elke 7-8 minuten de rijst om en loop niet te ver weg. De rijst kleurt sneller dan je denkt. Na een tijdje is de rijst crispy en kan je het uit de oven halen. Laat afkoelen.
- Snijd ondertussen de komkommer, avocado en kook de edamamebonen tot ze gaar zijn. Leg in een kom en sprenkel meteen een halve limoen over de avocado zodat deze niet kleurt.
- Maak de dressing. Rasp 1 teentje look fijn, voeg de sojasaus, rijstwijnazijn, de bruine suiker, sesamolie en het sap van de andere limoenhelft toe.
- Eens de rijst afgekoeld is, kan je deze onder de groenten mengen. Werk af met de dressing en een handvol munt en koriander. Meng eventueel nog een laatste keer goed.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!