Crispy parmezaan-salie potato bites
Ben je op zoek naar een heerlijk en knapperig hapje? Deze Crispy parmezaan-salie potato bites zijn perfect voor elke moment. Gemaakt van luchtige gepofte aardappelen in de oven, op smaak gebracht met verse salie en Parmezaanse kaas, en geserveerd met een pittige hot honey mayo voor een onweerstaanbare twist. Of je nu een feestje organiseert of gewoon een smakelijke snack wilt, deze crispy parmezaan-salie potato bites zijn eenvoudig te maken. Ze zouden zelfs dienst kunnen doen als een luchtig aardappelkroketje bij een wildgerecht.
Dit heb je nodig voor de crispy parmezaan-salie potato bites (+- 15 stuks):
- 6-tal bloemige aardappelen
- 1 bol look
- 1 el zout
- 100 gr bloem
- 2-3 eetlepels verse salie, fijngehakt
- 1 kop geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
Dit heb je nodig voor de hot honey mayo:
- 4 el mayonaise
- 1 el honig
- 1 el sriracha, chili-olie, chilisaus,… (Wat je in huis hebt)
- Salie om af te werken.
Zo maak je de crispy aardappelballetjes:
- Doe de aardappelen (met schil) in een ovenschaal en prik er enkele gaatjes in. ‘Onthoofd’ een bol look en leg tussen de aardappelen. Doe wat olijfolie en grof zout op de look. Gaar in de oven tot alles helemaal gaar is (Hoe lang hangt wat van je oven en de grootte van je aardappelen af). Als je er vlot doorheen kan met een aardappelmesje, zijn ze gaar. Laat afkoelen tot de aardappelen hanteerbaar zijn.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de hot honey mayo in een mooi kommetje. Hou enkel de salie apart om af te werken.
- De schil zou er nu gemakkelijk af moeten gaan. Pureer de geschilde aardappelen in een kom met een vork samen met een 5-tal gepofte teentjes look. Bewaar de rest voor een ander gerecht. Voeg de bloem, geraspte Parmezaanse kaas naar smaak en fijngehakte salie toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Gebruik een ijsschep om telkens eenzelfde portie aardappelpuree te nemen en rol tot stevige balletjes. Leg ze op een grote bakplaat of bord. Herhaal dit met de rest van het aardappelmengsel. Rol de aardappelballetjes in wat extra bloem en verwijder de overtollige bloem. Vul een diepe pot met 5-7 cm zonnebloemolie en verwarm tot ongeveer 180°C (of gebruik een friteuse).
- Werk in kleine porties en frituur de aardappelballetjes enkele minuten, tot ze aan alle kanten diep goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een met keukenpapier bedekt bord. Garneer met extra vers geraspte Parmezaanse kaas en salie en dip royaal in de saus. Je eet ze het beste wanneer ze lekker warm zijn.
PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!