In de keuken

Crispy chili olie

Deze olie passeerde de laatste tijd meer en meer op mijn Instagram. Het werd gebruikt als topping op zo ongeveer alles. Van pita aubergines tot spicy eieren tot pasta’s. Ik was enorm benieuwd. Er werd gezegd dat de crispy chili olie verslavend is en dat, eens je ervan proeft, je niet meer zonder kunt. En wow, the hype is real!
Het vraagt niet veel tijd en moeite om het te maken en eens je hebt is het, goed afgesloten in een gesteriliseerde pot in je koelkast, enkele weken houdbaar. Al ben ik er vrij zeker van dat deze olie het niet zo lang gaat trekken in je koelkast. Let’s heat things up

Dit heb je nodig:

 • 300 ml plantaardige olie. (Ik ging voor zonnebloemolie)
 • 2-3 sjalotjes, hangt van de grootte af.
 • Halve bol look
 • 1 kaneelstokje
 • 3 steranijs
 • 3 cm gember
 • 3 el chilivlokken
 • 3 el witte getoaste sesamzaadjes
 • 2 el Gochujang (te vinden in de AH of Aziatische supermarkt)

Zo maak je de crispy chili olie:

 1. Warm de zonnebloemolie op. Doe dit op een zacht vuur. Ik ben gestart met 4 (van de 10)
 2. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd de sjalotjes in ringen en de look in schijfjes. Laat zachtjes garen in de olie. Start met de sjalot voor ongeveer 20 minuten en voeg dan de look nog 10 minuutjes toe. De bedoeling is dat beide mooi licht bruin kleuren maar dat ze zeker niet aanbranden. Doe ondertussen alle andere ingrediënten in een andere, warmvaste kom.
 3. Wanneer de sjalot en de look klaar zijn, doe de olie dan door een zeef meteen op het mengsel in de vuurvaste kom. Leg de sjalotjes en look even op een keukenpapier om af te koelen en je zal zien dat deze snel crispy worden.
 4. Meng ondertussen de olie goed met de andere ingrediënten laat afkoelen.
 5. Eens koel mogen de crispy sjalot en look er terug bij. De kaneelstok, de steranijs en de gember mogen er weer uit.
 6. Doe het geheel in een gesteriliseerde pot, sluit goed af en bewaar enkele weken in de koelkast. Doe het op alles dat je nu al lekker vindt om het nog beter te maken. Ik deed het bijvoorbeeld op deze pita aubergine met whipped feta.

Let op: de crisp telt enkel in het begin. Je zal merken dat de crispiness volledig verdwijnt zodra ze wat langer in de olie en de koelkast liggen. Niet getreurd, ook zonder crisp is deze verslavend lekker.

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *