In de keuken

Creamy, garlicky, buttery chicken

Sommige gerechten hebben niet veel introductie nodig. Niet omdat iedereen het kent maar eerder omdat iedereen het moet maken en moet proeven om volledig overtuigd te geraken. Deze creamy, garlicky, buttery chicken is, hands down, een van de beste dingen die ik de voorbije weken heb gegeten. Het is rijk, het is romig, het is eten voor lichaam en ziel. Je kan het combineren met 101 dingen en het maakt je leven mooier na een donkere dag op kantoor.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 mooie kippenbouten
  • 250 gr kikkererwten, gespoeld
  • 3 teentjes look
  • 1 volledige bol look
  • 200 ml kippenbouillon
  • 250 ml room (20%)
  • 1 tl mosterd
  • Een handvol geraspte, parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Boter
  • Peper en zout
  • 8 takjes verse tijm
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el chilivlokken
  • 1 citroen
  • Geroosterd brood (optioneel)

Zo maak je de creamy, garlicky, buttery chicken:

  1. Meng de gerookte paprika, het komijnpoeder, de chilivlokken, peper en zout in een kommetje met wat olijfolie. Bestrijk de kippenbouten rondom rond met dit mengsel.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C en verhit een ovenvaste pot of pan op een middelhoog vuur. Laat een scheutje olijfolie warm worden in de pot.
  3. Kleur de kip aan beide kanten. Telkens ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de 3 teentjes look heel fijn. Haal de kip uit de pot wanneer deze klaar is, giet een eventueel overschotje weg en laat een klont boter (denk Jeroen Meus) smelten in de pot. Doe hier de fijngesneden look bij.
  4. Laat de boter licht bruisen maar zorg dat deze niet bruin wordt en de look ook niet bruin kleurt. Voeg de kippenbouillon toe, laat even opkoken en voeg dan de room toe.
  5. Voeg tenslotte de mosterd, parmezaanse kaas, 4 takjes tijm en de kikkererwten toe. Roer even door en leg de kippenbouten in dit mengsel.
  6. Onthoofd een bol look (zie foto) en leg deze bij in de pot. Zet de pot 30 minuten in de oven.
  7. Haal uit de oven en werk af met de resterende takjes tijm en enkele druppels citroen.
  8. Knijp de lookbol uit en gebruik deze look om op een stukje geroosterd brood te smeren en al deze heerlijke saus naar binnen te spelen.

Deze creamy, garlicky, buttery chicken kun je met heel wat combineren. Laat wat orzo, krieltjes of stukken pastinaak mee garen in de saus. Gebruik boterbonen, linzen of erwten in plaats van de kikkererwten. Serveer met een frisse salade of met een stevige puree. Doe wat extra spinazie of kervel in de saus. Ik heb het nog niet geprobeerd maar in mijn hoofd zijn dit allemaal matches made in heaven. Opties genoeg voor deze winter!

Creamy, garlicky, buttery chicken

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!

3 gedachten over “Creamy, garlicky, buttery chicken

  1. Helemaal fan van klontjes boter a la Jeroen Meus en van jouw receptje en de vele combi-suggesties . Klein vraagje om teleurstelling van droge kip te vermijden.. zet je de pan met een deksel in de oven of kan het gewoon zonder?

  2. Hey Wanda, ik heb het gedaan zonder deksel en de kip was echt nog heel sappig. Kan volgens mij ook perfect met een deksel als je dat iets meer vertrouwd :) Goede kip en ze heel even laten rusten nadat ze uit de oven komt is het belangrijkste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *