Creamy dim sum ramen met chiliboter
Ik hou wel van een goede bowl ramen (zoals deze spicy pork ramen met parmezaanse kaas). Het is comfort food eerste klas. Lekker wat noedels slurpen, perfect zachtgekookt eitje, wat groenten daarbij. Nee, niets mis mee. Integendeel. Onlangs zag ik echter een gerecht waarin ze wel de bouillon van de ramen hadden gemaakt maar de noedels hadden vervangen door dim sums. Dat zag er zo redelijk geniaal uit dat ik het ook wou proberen en voilà: Creamy dim Sum ramen. Het gerecht is eigenlijk letterlijk en figuurlijk een mengelmoes van dingen die ik lekker vind op een hoopje gegooid. Gebruik ook gerust goede, doorgemaakte dim soms. Zelfgemaakt is vaak beter maar in dit geval doen de dim soms van een goede Aziatische supermarkt het ook prima.
Recept voor 4 personen
Dit heb je allemaal nodig voor de bouillon:
- 1 liter groentebouillon
- 250 ml kokosroom
- 2 el tahin
- 2 el sesamolie
- 2 el witte miso
- 2 el sojasaus
- 1 groot teentje look, heel fijngesneden
- 1 cm gember, fijn geraspt
Dit heb je nodig voor de rest van het gerecht:
- 3-5 dim sums naar keuze p.p.
- 2 el boter
- 1 el chilivlokken
- Toppings naar keuze (Ik ging voor krokante oesterzwammen gebakken in wat sojasaus en rijstwijnazijn, fijngesneden paksoi en edamameboontjes.
- Witte/zwarte sesamzaadjes
- Zout
Zo maak je de creamy dim sums met chiliboter:
- Breng water aan de kook in een pot waar je stoommandje op past voor de dim sums. Geen stoommandje? Geen nood. De kant-en-klare dim sums kunnen gewoon in de microgolfoven.
- Doe de tahin, de sesamolie, witte miso, sojasaus, het fijngesneden teentje look en de gember in een diepe pot en laat rustig warm worden. Roer even en doe er een klein scheutje groentebouillon bij.
- Laat even doorpruttelen om de rauwe smaak uit de look en de gember te krijgen. Voeg nu de rest van de groentebouillon en de kokosroom toe en hou warm. Pas op, laat zeker niet meer doorkoken.
- Heb je toppings die bereiding vragen zoals de krokante oesterzwammen? Of de boontjes die gekookt moeten worden? Dan is het nu de perfecte moment om daarmee aan de slag te gaan. Toppings die rauw mogen blijven zoals de paksoi, snij je nu fijn en leg je al in je kommetje. Groenten die al bereid zijn leg je daar gewoon bij. Die kan je straks terug opwarmen met de bouillon.
- Gaar de dim sums. Doe de boter met de chilivlokken en een tl zout in een kleine kookpot en laat zachtjes smelten tot je een bruisende boter krijgt.
- Tijd voor de afwerking. Als het goed is, liggen al je toppings al in je kommetje. Doe hier de hete (maar niet kokende) bouillon over. Leg enkele dim sums in de kom en werk af met de sesamzaadjes en de bruisende chiliboter. Life’s good!
Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!