In de keuken

Liefde in tijden van Corona: eten om te delen

Corona heeft het dagelijkse leven serieus in de greep. Mensen beginnen te hamsteren alsof hun leven ervan afhangt, café’s en restaurants worden gesloten en ouders/grootouders mogen niet meer bezocht worden door kinderen en kleinkinderen. Dit resulteert in minder sociaal contact en oudere of zieke mensen die bang hebben om het huis te verlaten, om inkopen te doen, om met andere woorden een gezond potje eten te koken. Gelukkig zijn er recepten die makkelijk in grote hoeveelheden te maken zijn. Ik vroeg wat culinaire collega’s to the rescue.

https://mashasjars.com/2018/12/04/indische-bloemkool-curry/

Hartverwarmend, boordevol groenten en heel makkelijk te maken. Dit recept van Masha’s jars is ideaal voor mensen die openstaan voor de wereldkeuken en graag vegan eten.

Chili Con Carne

Cookameal helpt graag met een chili con Carne. Of con Quorn als je er een vegetarische versie van wil maken. Dit gerecht kun je met de kilo’s maken en opdienen met een toefje zure room. Eet met rijst, nacho’s, of in tortilla’s.

Kippensoep

Een van mijn favoriete soepen is deze kippensoep met verschillende soorten champignons en prei. Snel klaar, veel groenten en veel energie. Ook ideaal om in te vriezen.

Lauwe quinoasalade met gegrilde kip

Dit slaatje van Kris Kookt kun je niet invriezen maar heeft wel een grote voedingswaarde. Veel groenten, quinoa en gegrilde kip maken van deze salade een boost voor je immuunsysteem. Ideaal om uit te delen aan de mensen die het nodig hebben.

Aardappel, romanesco en spruitjes

Lekker ingrediënten van eigen bodem. Zijn je ouders of grootouders van de klassieke patatje-groentje-vleesje soort. Geef er dan een goede boerenworst of spek bij. You can’t go wrong met dit receptje van Monsieur Oui.

Balletjes met Marokkaanse tomatensaus

Ook Knack Weekend helpt een gewassen handje. Deze balletjes zijn amper werk. Dien op met een couscous of zelfs met een oervlaamse puree. Enkel op dit gerecht overleef je makkelijk 2 weken een lockdown!

Wok met roerbakmie en kip

Ook Stephanie van Koken op Hakken doet graag mee.
Zij gaat voor een heerlijk gerecht dat binnen het kwartier op tafel staat. Bovendien kan alles in één wokpan en heb je dus weinig afwas!

Nog wat laatste tips: als je naar de winkel gaat, hamster dan niet. Doe normaal. Koop gezonde, verse producten die je immuniteit een boost geven. Laat ongezonde conserven en rommel achterwege.
Vraag aan je lokale horeca hoe je ze kunt helpen. Afhaalmaaltijden? Flesjes bier kopen en later het leeggoed terugbrengen? Nu al bons kopen die je later kan gebruiken? Vandaag in plaats van naar de supermarkt gaan, even shoppen bij je restaurant die sowieso met overschotten gaat zitten? Er is voor elke horecazaak vast een ideale oplossing, maar vraag het hen vooral gewoon zelf.
En vooral, blijf je handen wassen en zorg goed voor elkaar.