In de keuken

Ciabatta met tuinbonen en chorizo

Dat er geen markt is voor verse tuinbonen of erwten is onbegrijpelijk. Weinig groenten die in de verse variant zoveel beter zijn dan deze twee. Is het omdat vers toch vaak veel smakelijker is dan geoogst, getransporteerd, gedopt, ingevroren, getransporteerd, verkocht, getransporteerd, ontdooid of is het gewoon omdat je zelf aan de slag moet om ze te doppen en omdat dat geleverde werk voor meer appreciatie en smaak zorgt?
Het antwoord zullen we even in het midden laten maar moest je ergens verse tuinbonen te pakken krijgen, aarzel dan niet en koop meteen een hele batch. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je ze de hoofdrol geeft in een gerecht. Tuinbonen verdienen beter dan een bijgerecht. In deze ciabatta met tuinbonen en chorizo is dat helemaal het geval.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • 1 ciabatta
 • 500 gr verse tuinbonen
 • Stukje chorizo (Zacht of pikant naar smaak)
 • 15 grote blaadjes munt, fijngesneden
 • 3 teentjes look
 • Klontje boter
 • 2 el mayonnaise
 • 2 el zure room
 • 1 biologische citroen
 • Peper en zout

Zo maak je de ciabatta met tuinbonen en chorizo:

 1. Dubbeldop de tuinbonen. Haal ze eerst uit de peul. Kook ze 4 minuten in lichtjes gezouten water, laat snel afkoelen in ijswater en haal dan de eigenlijke tuinboon uit het vliesje. Het buitenste vliesje is eetbaar maar wat bitter. Meer werk, maar ook meer plezier in je mond.
 2. Warm de oven voor en maak de ciabatta klaar zoals vermeld op de verpakking of indien je een verse ciabatta hebt, houdt deze dan warm in de oven op 60°C.
 3. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Verhit ondertussen een pan op middelhoog vuur. Bak de blokjes chorizo zonder vetstof in de pan tot ze krokant zijn.
 4. Snijd ondertussen twee teentjes look heel fijn. Haal de krokante chorizoblokjes uit de pan maar zorg ervoor dat de vrijgekomen, hete olie in de pan blijft. Hou de blokjes apart. Doe de look in de olie, laat even garen en voeg dan de tuinbonen toe. Kruid met peper en zout en laat een 5-10 minuutjes garen.
 5. Maak ondertussen de citroenmayo. Doe de mayo en de zure room in een potje, voeg het sap van een kwart citroen toe en de helft van de fijngesneden muntblaadjes. Kruid eventueel bij.
 6. Haal de tuinbonen uit de pan, hou even apart en laat een klontje boter smelten. Voeg hier de look aan toe.
 7. Snijd de ciabatta in 2 en snijd open zodat het zachte kruim bloot ligt. Wanneer de boter bruist, doe je de ciabatta in de pan met de boter, look en de overgebleven olie van chorizo. Laat krokant worden.
 8. Haal de ciabatta uit de pan als deze krokant is. Leg onderaan een laagje saus en daarop royaal veel tuinbonen en de blokjes chorizo. Werk af met de rest van de fijngesneden munt, beste van citroen en wat zwarte peper of chilivlokken.

Voor een vegetarische versie kan je makkelijk de chorizo vervangen door feta. Voeg dan wat extra chiliolie toe op het einde om die spicy toets mee te hebben.

Ciabatta met tuinbonen en chorizo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *